Galerie Foto Mai mulți bărbați cu handicap psihic din Vrancea au fost transformați în sclavi în pensiuni, gospodării și ferme din Maramureș
Data publicării:
Caz șocant descoperit în Maramureș. Mai mulți bărbați cu handicap psihic din Vrancea au devenit sclavi în gospodăriile din Maramureș. Oamenii erau cazați în spații murdare, munceau gratuit sau pe bani puțini și erau amenințați constant cu bătaia. Ca să se asigure că nu vor fugi, "stăpânii" fără drept le luau actele. Coșmarul lor s-a încheiat odată ce pe fir au intrat polițiștii. 14 persoane sunt cercetate acum în dosarul de trafic de persoane și supunere la muncă forțată obligatorie, deschis în acest caz.
Ca să probeze activitatea infracțională, polițiștii au descins, miercuri dimineața, la 19 adrese din județele Maramureș și Vrancea.
"În cauză, s-a reținut că mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, situate pe raza județului Vrancea, au fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș. Persoanelor vătămate le-au fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai lungată", se arată în comunicatul DIICOT.
În unele cazuri, spun procurorii, victimele nu erau plătite deloc pentru munca prestată. Erau, în schimb, amenințate constant cu bătaia.
"Persoanele vătămate nu au fost plătite sau au fost plătite mult sub nivelul muncii prestate, au fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin recurgerea la amenințări și exercitarea de acte de violență fizică, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul acestora", arată datele de la dosar.
14 persoane, bănuite că ar fi implicate în dosarul de trafic de persoane și supunere la muncă forțată obligatorie, au ajuns la sediul sediul DIICOT Maramureș, la audieri.