Legendele internetului. Ce așteptări au oamenii de la politicieni?

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
Brussels, Belgium. 25th Jan, 2024. Members of European Parliament stand for a moment of silence during a plenary session ahead of Holocaust Remembrance Day at the European Parliament in Brussels, Belgium on January 25, 2023. Credit: ALEXANDROS MICHAILIDIS
Parlamentul European: Foto: Profimedia Images

Puterea uriașă a unui dictator se construiește pe o rețea de influență, în centrul căreia se așează un singur om: conducătorul. Într-o democrație, dacă un politician propune soluții care limitează libertățile unui segment de populație, sau are discursuri care incită la ură și discriminare, trebuie sancționat. Iar cei care au acest drept sunt cetățenii care votează. Alegerile electorale sunt acțiuni complicate, pentru că, pe de o parte sunt oamenii care au așteptări, de cealaltă, politicienii care vor funcții și promit să fie responsabili.

Ce așteptări au oamenii de la politicieni? Spectrul este vast, dar pe scurt, cetățenii vor ca politicienii să le facă viața mai bună și au perfectă dreptate să ceară asta. Dar cum se aleg politicienii care să facă asta? Oamenii politici promit, iar votanții preferă mesajul în funcție de felul în care sunt construiți și de influențele grupului din care fac parte.

Dragoș Cîrneci, psiholog specialist în Neuroștiințe: Este efectiv un răspuns al creierului care oglindește sau nu ceea ce cred alții și vor de la noi. Cum se ajunge la asemenea procesare de informație? Este greu de spus. Poate fi o chestie genetică, poate fi o chestie cultivată în cultura din care faci tu parte și se cam știe treaba asta. Adică, într-un fel gândesc raportat la social, cei din Europa de Vest, în special de nord, norvegieni, suedezi și așa mai departe, față de cei din Orientul Mijlociu sau Asia. Dar sunt și chestii culturale, nu sunt doar strict biologice, dar culturalul respectiv impactează biologicul și îl setează să proceseze astfel de informații. Adică, când sunt în discordanță să mă simt rău și să ascund faptul că sunt discordanță, să mă dau cu o gașcă sau nu.

Cetățenii, responsabilitatea politicienilor

Politicile se fac pentru oameni, nu în detrimentul lor, dacă trăim în democrații. Mai concret, politicile guvernamentale trebuie adaptate nevoilor colective a celor care au participat la procesul de alegeri. Din păcate, în ultimii ani, majoritatea politicienilor au demonstrat că îi interesează mai mult funcția și mai puțin responsabilitatea ei, iar asta îndepărtează cetățenii.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar Grupul Verzilor: Cred că populația nu prea înțelege, de fapt. Parcă politica este o castă și populația altă castă, pentru că ce se întâmplă de multe ori la televizor sunt așa niște niște show-uri, niște concursuri, ca și cum te-ai uita la o emisiune din asta de talent, de talent muzical sau ceva. Și oamenii de fapt sunt mult mai concentrați pe problemele lor de zi cu zi. Și atunci, Eu mă implic mult cu tinerii, dacă eu nu le vorbesc de ceea ce-i apasă, și-i apasă criza locuințelor, nu au unde să stea, se mută de la părinți mult mai târziu, nu au siguranța jobului, deci dacă nu vorbesc de chestiile astea serioase pentru ei și vorbesc numai de chestii, nu știu cum să zic, floricele drăguțe, hai să luptăm pentru Europa,viitorul să fie bine, să nu fie rău, nu știu, nu captează oamenii zic: aoleu, iar un politician cu gargară tipică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un ciclon autentic va traversa România, anunță meteorogul care a spus că Ashley nu a existat. Ce județe vor...
Digi FM
Reacția lui Marian Godină după ce polițiștii influenceri au fost luați „la puricat” de șefii lor: „Verificări...
Pro FM
De unde s-a inspirat Lady Gaga pentru numele de scena: „Începuse să-mi spună Gaga de câte ori mergeam în...
Film Now
Momentul stânjenitor când Melanie Griffith a făcut-o să roșească pe fiica ei, Dakota Johnson, în fața lui...
Adevarul
Prețurile speciale cu care se vinde mâncarea românească în una dintre cele mai scumpe țări europene. „Uite și...
Newsweek
Cum iei ajutor de încălzire de 500 lei pentru această iarnă? Cererile au început să fie depuse
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Denzel Washington, actorul care l-a confruntat pe Sean „Diddy” Combs. S-a aflat ce s-a întâmplat la o...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc pe tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"