19 săptămâni, captivă între ghețuri, în mijlocul nopții polare. Așa arată experiența pe care a trăit-o o femeie de 38 de ani, din Brașov, cercetător științific în cea mai mare expediție polară din ultimii 123 de ani. Iată povestea unei izolări de aproape cinci luni, încheiate luna trecută.
60 de cercetători științifici și 40 de membri ai echipajului. Aceasta a fost echipa alături de care a trăit și lucrat, timp de patru luni și jumătate, Adela Dumitrașcu.
Cercetătoarea este născută la Brașov, a studiat Oceanografia în Suedia și lucrează într-un program de cercetare, al unei universități suedeze.
Adela Dumitrașcu, cercetător: "Este cea mai mare expediție polară de la sfârșit de 1800, când Nansen a avut un proiect similar, cu vasul Fram", (MUSCA) nu avem date, pe durata iernii, în regiunea arctică și, pentru a modela cât mai bine aceste schimbări climatice, ne trebuie și datele pe perioada iernii"
Adela a plecat în expediție pe 27 noiembrie anul trecut, din portul norvegian Tromso.
A călătorit mai bine de două săptămâni la bordul spărgătorului de gheață rusesc Kapitan Dranitsyn.
În 13 decembrie 2019, s-a îmbarcat pe vasul german Polarstern. Au urmat patru luni și jumătate la bord și pe gheața din apropierea vasului, în plină iarnă polară, fără lumină naturală. Rutina zilnică a însemnat foraje în gheață, măsurători de tot felul și foarte multe analize de laborator. Momentul răsăritului de după iarna polară a fost cu totul aparte.
Adela Dumitrașcu, cercetător: "După câteva zile, în sfârșit puteai vedea cu ochiul liber acea lumină frumoasă, roșiatică și din ce în ce mai puternică”.
Echipa Adelei a plecat din zona Polului Nord înapoi spre Norvegia la sfârșitul lunii martie. Au ajuns pe 2 aprilie și abia pe drum au înțeles cât de gravă este situația internațională, generată de Coronavirus.
Adela Dumitrașcu, cercetător: "Chiar ne gândeam , mai bine să stăm pe Dranitsyn, pe vas, undeva, să continuăm munca în gheață. Ar fi fost mult mai bine decât să ne întoarcem la casele noastre, la o realitate total diferită și să fim încuiați undeva, pentru săptămâni și luni întregi”.
Redactare G.M.