ÎPS Teodosie insistă pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului. „Nu e un drept al meu. E o evidenţă a istoriei”

Data actualizării: Data publicării:
ips teodosie inquam octav ganea
ÎPS Teodosie Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a anunţat că, săptămâna viitoare, în zilele de miercuri, joi şi vineri, credincioşii vor avea post şi rugăciune cât mai intensă pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a adăugat că acesta nu este un drept al său, ci o evidenţă a istoriei, potrivit News.ro. 

ÎPS Teodosie a fost întrebat, joi, la Radio Dobrogea, dacă poate institui o zi de rugăciune în toată Arhiepiscopia Tomisului pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.

„Sigur, să ne rugăm, iată, săptămâna viitoare va fi pecetluirea, dacă va fi, dacă nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am făcut demersurile care se cuveneau că nu puteam să nu le facem, având un adevăr atât de evident şi atât de necesar de pus în realitate, sigur că să ne rugăm cu toţii. Şi iată, miercurea şi vinerea viitoare, chiar şi joi să ţinem post, miercuri, joi şi vineri, săptămâna viitoare, să avem post şi rugăciune cât mai intensă pentru această dorinţă a dumneavoastră, atât de justificată”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

El consideră că înfiinţarea Mitropoliei Tomisului este o evidenţă a istoriei.

„Sigur că eu nu pot să strig atât de tare ca şi cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidenţă a istoriei, un drept al frăţiilor voastre care locuiţi aici şi această necesitate o evidenţiază românii din toată ţara şi din diaspora. Eu sunt mereu atenţionat să fac ceva să fie pusă istoria Dobrogei şi Biserica Tomitană în evidenţă. Sigur, Dumnezeu dacă ne rugăm, El ne va ajuta şi în El am nădejdea”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

În urmă cu câteva săptămâni, tot la Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înfiinţată, reactivată sau recunoscută şi dacă a fost vreodată desfinţată.

„Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a răspuns IPS Teodosie.

El a mai fost întrebat de un alt ascultător al emisiunii cum se pot implica cetăţenii în acest demers.

„Da, au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării şi bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie a mai fost întrebat dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.

„Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteţi să vă exprimaţi, cum am spus şi mai înainte, să cereţi, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică şi pentru toţi credincioşii noştri. Toţi avem un plus de demnitate şi binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparţinut înaintaşilor noştri. Trimiteţi scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Patriarhia Română a precizat că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, „insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie”, fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025