Zi istorică: Primul avion F-35 pentru Polonia tocmai a ieșit pe porțile fabricii. Aviația poloneză va primi 32 de aparate

Data publicării:
Avion F-35
Avion F-35. Foto: Profimedia
Din articol

Lockheed Martin a anunțat o etapă importantă - primul din cele 32 de avioane de luptă stealth F-35 Lightning II comandate de Polonia a fost finalizat. Această realizare marchează un moment important atât pentru apărarea aeriană poloneză, cât și pentru legăturile politico-militare dintre Polonia și Statele Unite.

La 31 ianuarie 2020, Polonia a plasat oficial o comandă de 32 de avioane F-35A Lightning II din Statele Unite. Această decizie face parte din strategia mai amplă a Poloniei de a-și moderniza armata și de a-și consolida capacitățile de apărare în contextul intensificării amenințărilor la adresa securității regionale, în special din partea Rusiei.

Decizia Varșoviei de a achiziționa în 2020 aceste avioane de luptă avansate a fost determinată de mai multe motive. În primul rând, Polonia s-a angajat să își consolideze capacitățile de apărare, iar F-35 reprezintă o tehnologie de ultimă oră în lupta aeriană. Polonia urmărește să mențină un avantaj tehnologic în războiul aerian modern, iar F-35 oferă aceste capabilități. În plus, poziția geografică strategică a Poloniei și apartenența la NATO o poziționează ca un stat de "primă linie" în rețeaua de apărare a alianței împotriva unei potențiale agresiuni rusești.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

AZ-01

Primul avion polonez F-35, denumit AZ-01, urmează să ajungă la baza Ebbing Air National Guard din Arkansas. Această facilitate va servi drept teren de antrenament pentru piloții polonezi. Astfel de acorduri sunt o practică standard a guvernului american atunci când vine vorba de vânzări internaționale ale sistemelor sale de armament, indiferent dacă acestea sunt pentru uz terestru, aerian sau naval.

Interesant este faptul că surse americane dezvăluie că schema de culori de camuflaj tipică Forțelor Aeriene Poloneze nu va fi utilizată pe aceste avioane de antrenament. În schimb, marcajele obișnuite în carouri roșii și albe au fost înlocuite cu marcaje în carouri cusute cu vizibilitate redusă. Această schimbare este făcută pentru a menține caracteristicile stealth ale aeronavei.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto