Zelenski îi prezintă astăzi „planul victoriei” lui Biden. Cum vrea Ucraina să-l oblige pe Putin să facă pace

Data actualizării: Data publicării:
Președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski. Foto - Profimedia Images
Președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski. Foto - Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi prezintă joi „planul pentru victorie” omologului său american Joe Biden, la Casa Albă, un moment crucial în saga de lungă durată privind sprijinului Washingtonului pentru Ucraina. Deși detaliile planului nu au fost încă dezvăluite, Zelenski a lăsat de înțeles că acesta are scopul de a forța Rusia să participe la negocieri de pace și o rezoluție echitabilă. Kyiv Independent trece în revistă ce se știe până acum despre „planul victoriei”. 

Zelenski, care se află în vizită în SUA în această săptămână, a declarat că„ planul victoriei” este conceput pentru a-l determina pe președintele rus Vladimir Putin să încheie un acord de pace echitabil, însă nu a oferit detalii despre modul în care se poate întâmpla acest lucru. Cu toate acestea, mai multe informații despre plan au ieșit până acum la iveală.

Ce știm până acum despre planul pentru victorie al Ucrainei

Momentul

Anunțul că Ucraina pregătește un plan de victorie a venit în timp ce forțele ucrainene au surprins apărarea rusă cu o incursiune în regiunea Kursk.  Operațiunea în curs de desfășurare, prima invazie semnificativă a teritoriului rus de la cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost o lovitură semnificativă pentru Kremlin și Putin.

Ea a scos la iveală incapacitatea Rusiei de a-și apăra propriul teritoriu și a pus la îndoială așa-numitele „linii roșii” ale lui Putin, menite să descurajeze aliații occidentali ai Ucrainei să intensifice livrările de armament. De asemenea, a arătat susținătorilor Ucrainei că Kievul încă mai poate prelua inițiativa pe câmpul de luptă.

Pe lângă impulsul dat de operațiunea Kursk, evenimentele din SUA ar putea fi, de asemenea, un factor important în eforturile Kievului de a prezenta planul acum, în contextul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, care l-ar putea aduce pe fostul președinte Donald Trump înapoi la Casa Albă și ar putea pune în pericol sprijinul SUA pentru Ucraina.

Ce ar presupune

Detaliile planului nu au fost încă făcute publice, dar se așteaptă ca acesta să abordeze strategii militare, politice, diplomatice și economice.

O sursă apropiată lui Zelenski a declarat săptămâna trecută pentru Kyiv Independent că planul urmărește „să creeze condiții și o atmosferă încât Rusia să nu mai poată ignora formula de pace și summitul de pace”.

Unele elemente au fost însă dezvăluite. Șeful Biroului prezidențial, Andriy Yermak, a declarat la începutul acestei săptămâni că o invitație de a adera la NATO face parte din plan. Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent la 22 septembrie, Ucraina ar urma să solicite aderarea la NATO în câteva luni, nu în ani.

Vorbind la Consiliul pentru Relații Externe din New York, Yermak a mai spus că planul de victorie în cinci puncte include atât componente diplomatice, cât și militare. „De asemenea, i-am îndemnat pe partenerii noștri să ignore amenințările Rusiei de escaladare”, a spus el.

Un element care se va regăsi cu siguranță în plan este aprobarea SUA și a altor aliați pentru ca Ucraina să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete furnizate de Occident, pentru a ținti situri militare din interiorul Rusiei.

Kievul face de mult timp presiuni pentru ridicarea restricțiilor, deoarece aceasta ar permite Ucrainei să distrugă aerodromurile de pe care decolează avioanele rusești pentru a ataca infrastructura civilă ucraineană, precum și să degradeze apărarea aeriană rusă.

Un lucru nu va fi sigur inclus în plan: o încetare parțială a focului. După ce un raport media german a sugerat contrariul, Zelenski a respins personal afirmația.

„Nu există și nu poate exista nicio alternativă la pace, nicio înghețare a războiului sau orice alte manipulări care vor duce pur și simplu agresiunea rusă într-o altă etapă”, a declarat el. 

SUA nu sunt impresionate de planul lui Zelenski

Casa Albă este îngrijorată de faptul că planul lui Zelenski nu are o strategie clară pentru a câștiga împotriva Rusiei, a relatat Wall Street Journal (WSJ) pe 25 septembrie, citând oficiali americani și europeni.

Unii oficiali familiarizați cu liniile generale ale planului au declarat că acesta se concentrează prea mult pe solicitarea de mai multe arme și pe ridicarea restricțiilor privind loviturile cu rachete cu rază lungă de acțiune.

„Nu sunt impresionat, nu există prea multe lucruri noi”, a declarat un oficial de rang înalt pentru WSJ.

Oficialii de la Casa Albă sunt îngrijorați de faptul că planul Ucrainei nu oferă măsuri clare și concrete pe care Biden să le poată susține în cele patru luni în funcție, a raportat WSJ.

Ce se întâmplă dacă Biden respinge planul

„Este un gând oribil”, a declarat Zelenski atunci când a fost întrebat acest lucru de The New Yorker. „Ar însemna că Biden nu vrea să pună capăt războiului în niciun fel care să refuze Rusiei o victorie”, a mai spus el.

„Și am ajunge la un război foarte lung - o situație imposibilă, epuizantă, care ar ucide un număr imens de oameni. Acestea fiind spuse, nu-l pot învinui pe Biden pentru nimic”, a adăugat liderul ucrainean.

Citește și: ANALIZĂ Cât vor mai rezista ucrainenii asaltului armatei lui Putin. „Ucraina va pierde acest război, dacă nu vor avea loc schimbări radicale”

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...