Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seara, după atacul masiv cu rachete al Rusiei care a avut loc în cursul zilei şi care a deconectat de la reţeaua electrică inclusiv centrala nucleară de la Zaporojie, că sunt necesare sancţiuni asupra industriei nucleare ruse, pentru ca „lumea să fie mai sigură”, iar Ucraina are nevoie de mai multe mijloace pentru apărarea antiaeriană, transmite Ukrinform.
Kievul a mai făcut solicitări către comunitatea internaţională de a sancţiona industria nucleară rusă, dar în Uniunea Europeană, de exemplu, nu este întrunit consensul, din cauza împotrivirii unor state, între care Ungaria şi Bulgaria.
Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că după atacul de joi, soldat cu moartea a şase civili, a vorbit cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care i-a oferit „asistenţă relevantă”.
„Am vorbit cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în special despre sprijinul energetic pentru Ucraina. Am informat-o cu privire la consecinţele atacului statului terorist. Îi sunt recunoscător doamnei Ursula pentru asistenţa relevantă oferită. Bineînţeles, am discutat şi despre problema exercitării de presiuni asupra Rusiei pentru terorism – presiunea sancţiunilor, modalităţi de extindere a sancţiunilor. Apropo, ca urmare a acestei lovituri, centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată din nou de la reţeaua electrică. Aceasta este o situaţie critică. Iar Rusia creează în mod deliberat astfel de situaţii critice la instalaţiile noastre nucleare. Acest lucru înseamnă pur şi simplu, prin definiţie, că Rusia nu poate fi un participant de bună-credinţă în nicio relaţie în domeniul nuclear”, a arătat Volodimir Zelenski. „Cu cât mai repede industria nucleară rusă va fi supusă sancţiunilor, cu atât mai sigură va fi lumea. Nu se poate permite unui stat terorist să folosească pentru teroare nicio instalaţie nucleară, oriunde în lume”, a subliniat Zelenski.
El a mai spus că preşedinta Comisiei Europene a evaluat pozitiv progresele Ucrainei în domeniul anticorupţie, în special aprobarea Strategiei Anticorupţie şi numirea unui nou director al NABU, instituţia care se ocupă de cazurile de corupţie. „Acest lucru este important în contextul continuării progreselor noastre în domeniul integrării europene înainte de începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”, a menţionat Zelenski.
Consecințele atacului de joi
În ceea ce priveşte „atacul masiv” de joi asupra infrastructurii Ucrainei, Zelenski a spus că a dus la întreruperi temporare ale alimentării cu energie electrică, căldură şi apă în mai multe regiuni şi oraşe, Harkov şi Jîtomîr având situaţia cea mai dificilă, dar dificultăţi există şi la Odesa, în regiunile Dnipropetrovsk, Kiev şi Zaporojie.
„Echipele de reparaţii, inginerii energeticieni, autorităţile locale şi guvernul central – toată lumea va lucra atât timp cât va fi necesar pentru a restabili alimentarea cu energie electrică în oraşele şi districtele în care există probleme”, a promis preşedintele.
Pe de altă parte, liderul ucrainean a menţionat meritele forţelor aeriene, care au reuşit să anihileze rachetele ruseşti în special la Dnipro, Odesa şi Herson. „Sunt recunoscător tuturor celor din lume care realizează cât de important este să oferim protecţie deplină cerului ucrainean şi tuturor celor care sunt gata să ne ajute să garantăm o viaţă normală pentru oameni”, a afirmat Zelenski referindu-se la mijloacele de apărare antiaeriană. „Am arătat deja de ce este capabilă Ucraina. Şi indiferent cât de perfide sunt acţiunile Rusiei, statul şi poporul nostru nu vor fi în lanţuri. Nici rachetele, nici atrocităţile ruseşti nu îi vor ajuta”, a punctat preşedintele.
Zelenski cere ajutorul presei și al culturii
El a mai spus că în lupta Ucrainei pentru rezistenţă este nevoie inclusiv de ajutorul comunităţii culturale a ţării, care poate contribui la mobilizarea comunităţii internaţionale, dar şi la motivarea propriului popor.
„Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire destul de lungă cu reprezentanţi ai comunităţii noastre culturale – teatru, cinematografie, muzică, literatură, instituţii culturale de stat, iniţiative publice, jurnalişti ucraineni. Am discutat despre modalităţile de consolidare a capacităţii culturii ucrainene de a comunica cu lumea pentru a asigura sprijinul pentru Ucraina. Diplomaţia, jurnalismul şi cultura sunt cele trei domenii care fac cel mai mult pentru ca lumea să înţeleagă lupta noastră şi să ne ajute”, a arătat Volodimir Zelenski.
„Bineînţeles, am vorbit şi despre propriile noastre nevoi naţionale. Este foarte important ca experienţa unui război pe scară largă, soldaţii noştri, prin ce trec ei pe front, experienţa tranşeelor ucrainene, experienţa poporului nostru care apără efectiv libertatea europeană, ca toată această experienţă să fie descrisă de ucraineni, astfel încât cultura noastră, figurile sale, instituţiile sale, să poată satisface nevoia unui produs cultural ucrainean, a unei înţelegeri a situaţiei ucrainene”, a spus Zelenski în mesajul adresat joi seara către ucraineni.
„Ucraina a realizat cea mai mare unitate naţională din istoria sa. Ucraina a unit lumea. Ucrainenii inspiră sute de alte naţiuni prin modul în care îşi apără ţara şi libertatea. Şi ar fi corect ca toate acestea să fie reflectate de cultura ucraineană, de instituţiile noastre şi de poporul nostru. Cinematografia ucraineană, teatrul ucrainean, literatura ucraineană, muzica ucraineană, muzeele ucrainene, arta vizuală ucraineană, toate acestea să păstreze adevărata experienţă a celor care trec prin război, care se află pe linia frontului, care experimentează cu adevărat ce înseamnă „Continuaţi să luptaţi – sunteţi siguri că veţi învinge!”” – a explicat preşedintele, el însuşi făcând parte, profesional, din tagma culturală a ţării.
„Există lucruri pe care statul poate şi ar trebui să le facă. Există lucruri care depind de comunitatea culturală însăşi”, a punctat Volodimir Zelenski. În finalul alocuţiunii sale, el a enumerat câteva puncte „fierbinţi” de pe linia frontului: Bahmut, Avdiivka, Kupiansk, Lîman şi întregul Donbas, regiunile Zaporojie, Nikopol, Herson, Sumî, Cernihiv, Harkov
„Nu există altă opţiune decât să învingem”, a încheiat Volodimir Zelenski.