Xi Jinping urăște în secret Rusia și l-ar putea trăda pe „prietenul” Vladimir Putin. Explicațiile unui expert

Data actualizării: Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin.
Xi Jinping și Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Ursul și dragonul nu pot fi prieteni. Aceasta este o lecție pe care Xi Jinping a aflat-o la o vârstă fragedă. Și explică de ce parteneriatul „fără limite” al liderului chinez cu Vladimir Putin se poate transforma într-o problemă pentru Kremlin, scrie Michael Sheridan, expert în chestiuni legate de China, în The Independent.

El a descoperit un document american desecretizat care dezvăluie că mentorul lui Xi la primul său loc de muncă, în cadrul armatei Chinei, a fost un anti-rus înverșunat. Să nu ai încredere niciodată în Moscova, spunea el.

Astăzi, totul arată bine la suprafață. Cei doi autocrați se laudă cu alianța lor. Este clar că Putin i-a dat „prietenului” său un pont înainte să invadeze Ucraina, în februarie 2022. De atunci, Xi a stat alături de el, vorbind despre pace, dar trimițând Rusiei tehnologie de armament în schimbul petrolului și gazelor naturale.

Cu siguranță, ambii lideri vor ca democrațiile occidentale să cadă în haos și dezordine. Dar în spatele aparentei lor prietenii se află fisuri adânci. Știm despre anii de formare ai lui Putin în KGB-ul sovietic. Dar puțini oameni știu că Xi Jinping a crescut învățând să urască și să se teamă de Uniunea Sovietică.

Documentul american declasificat detaliază modul în care mentorul lui Xi, fostul șef al apărării Geng Biao, le-a oferit americanilor „cea mai completă relatare de până acum ... despre divizarea chino-sovietică”.

Xi era un secretar privat – sau mishu – al lui Geng la acea vreme. A fost primul lui loc de muncă după absolvire, pe care l-a obținut datorită relațiilor de familie (tatăl său era un vechi tovarăș al lui Geng). Era un rol privilegiat – umbla cu documente secrete și acționa ca ochii și urechile șefului său.

Xi avea un salariu mic, dar a câștigat capital de încredere și putere. A văzut și a auzit totul în timpul schimbării radicale a strategiei chineze față de Occident. A deschis ușa pentru creșterea economică incredibilă a Chinei, ceea ce a făcut-o să devină o mare putere mondială. Dar exact asta nu-și doreau rușii.

Documentul american descrie cum șeful lui Xi a mers la Casa Albă pe 28 mai 1980, s-a întâlnit cu președintele de atunci, Jimmy Carter, și apoi a luat masa cu secretarul de stat Edmund Muskie.

Geng i-a explicat că singurul prieten al Chinei la Kremlin fusese Stalin. Dar după moartea sa, sovieticii au vrut să capete influență asupra celei mai mari părți din nordul Chinei. Ei doreau să staționeze trupe pe pământ chinez, să comande o flotă comună și să instaleze comunicații de lungă distanță.

Cel mai rău dintre toate, a spus Geng, rușii au vrut ca China să rămână un grânar sărac și înapoiat pentru blocul socialist. Ei susțineau că nu are nevoie de industrie, deoarece Uniunea Sovietică le va oferi orice echipament de care au nevoie. Țara sa „ar fi fost întotdeauna o societate agricolă și ar fi rămas pentru totdeauna un satelit sovietic”, a spus Geng despre planul rușilor.

Muskie însuși a scris documentul, pe care l-a trimis apoi la Casa Albă.

Xi participa la întâlniri oficiale și i-a auzit pe superiorii săi exprimând nemulțumiri legate de Rusia. Hărțile de pe pereți arătau pământurile rupte de la China printr-un tratat din secolul al XIX-lea, prin care țarul primea regiunile dincolo de râul Dragonul Negru. Astăzi, acestea sunt provincii din Pacificul Rusiei, care includ portul vital Vladivostok.

Britanicii au returnat Hong Kong-ul Chinei, dar nu există nici cea mai mică șansă ca Putin sau vreun alt lider rus să răstoarne ceea ce chinezii încă numesc un „tratat inegal”.

Iar invazia Ucrainei de către Putin este o crimă atât de flagrantă împotriva dreptului internațional, încât atinge principiul de bază al suveranității Chinei. La urma urmei, Beijingul recunoaște în mod oficial Ucraina ca națiune. Putin nu.

Se crede că China l-a descurajat pe Putin să folosească arme nucleare tactice la începutul războiului. Ajutorul său „fără limite” pentru Rusia este strict limitat de sancțiuni. În mod ironic, Rusia devine un satelit economic al Chinei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit unul dintre cei mai respectați jurnaliști și corespondenți de război din România. Dumnezeul să-l ierte
Digi FM
Portofoliu ambiguu pentru România în Comisia Europeană. Explicația numirii Roxana Mînzatu
Pro FM
Dezvăluiri despre Dave Grohl, care și-a înșelat soția și a avut un copil: „Obiceiul de a flirta cu alte femei...
Film Now
Par mai degrabă surori. Julianne Moore și fiica ei, mic dejun pe străzile din NYC. Liv, mult mai înaltă decât...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Sunt sau nu telefoanele interzise la școală inclusiv în timpul pauzelor? Secretarul de stat din Ministerul...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața...
UTV
Lora si Ionut Ghenu se pregatesc de nunta. Artista a dezvaluit de ce superstitie va tine cont in ziua nuntii...