WSJ: SUA vor trimite Ucrainei sisteme de apărare de fabricație sovietică pe care le-au obținut în secret de-a lungul anilor

Data publicării:
rachete transportate pe un drum nepavat
Sisteme de apărare rusești S-300. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, echipamente militare pe care le-a obținut în secret cu decenii în urmă, relatează The Wall Street Journal, care citează oficiali americani.

Echipamentul militar, despre care un oficial american a spus că include și sisteme SA-8, este vechi de decenii și a fost obținute de SUA în trecut, pentru a examina tehnologia armatei sovietice, folosită de Moscova, dar și exportată de ruși în mai multe țări ale lumii.

Armata ucraineană este familiarizată cu aceste sisteme, multe dintre ele fiind moștenite de aceasta după prăbușirea URSS. Decizia vine în contextul în care administrația Biden încearcă să ajute Ucraina să-și dezvolte capacitățile de apărare aeriană.

De-a lungul deceniilor, Statele Unite au reușit să obțină un mic arsenal de sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, pentru ca echipamentele să poată fi examinate de experții americani.

Eforturile secrete ale americanilor au intrat în atenția publică în 1994, când un avion de transport sovietic imens a fost observat la aeroportul din Huntsville, în apropiere de o importantă autostradă.

Ulterior, s-a confirmat că avionul avea la bord un sistem de apărare S-300 pe care SUA îl obținuse în Belarus ca parte a unui proiect secret care a implicat un contractant de armament de la Pentagon. Contractul avea o valoare de 100 de milioane de dolari, conform unui fost oficial implicat în misiune.

Conform unui oficial al administrației SUA, sistemul S-300 cu pricina nu se numără printre sistemele pe care americanii le vor trimite în Ucraina.

Ucraina deja deține unele dintre sistemele de apărare aeriană rusești, inclusiv S-300. Totuși, în eforturile lor de a-i opri pe invadatorii ruși, ucrainenii au nevoie de mai multe astfel de sisteme.

Rachetele Stinger, pe care SUA și țările NATO le-au oferit până acum Ucrainei, sunt eficiente doar în a doborî aeronave care zboară la altitudine mică și elicoptere.

SUA speră că furnizarea de sisteme de apărare noi va permite Ucrainei să-și creeze o zonă de excludere aeriană de facto, în condițiile în care SUA și aliații săi NATO au refuzat apelurile președintelui Zelenski de a impune o astfel de zonă deasupra Ucrainei, motivând că o astfel de acțiuni ar duce la un război direct între NATO și Rusia. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”