SUA au anunțat miercuri că împărtăşesc asupra Afganistanului aceleaşi obiective ca Rusia şi China, două naţiuni care văd în retragerea americană o oportunitate de a-şi întări influenţa lor în această ţară, cooperând cu talibanii, notează joi AFP.
Wendy Sherman, numărul doi în Departamentul de Stat al SUA, s-a referit luni o declaraţie comună a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care îndeamnă la "punerea în funcţiune, prin intermediul unor negocieri extinse, a unui nou guvern unit şi reprezentativ" la Kabul.
Acest comunicat "arată că suntem cu toţii pe aceeaşi poziţie, ce constă în a-i îndemna pe talibani să garanteze justiţia, egalitatea de drepturi şi integrarea, pentru a nu exista violenţe, pentru ca persoanele să poată pleca dacă doresc", a declarat Sherman. "Prin urmare, am conchis că există la ora actuală un consens foarte solid" asupra problemei, a adăugat înalta responsabilă americană, care s-a deplasat luna trecută în China.
Spre deosebire de mai multe puteri occidentale, China şi-a menţinut deschisă ambasada de la Kabul, iar ambasadorul său este în continuare prezent în capitala afgană. China vede în retragerea americană o oportunitate de a-şi consolida marele său proiect de infrastructură "Noile drumuri ale mătăsii", la care Afganistanul s-a alăturat în 2016, scrie Agerpres.
Moscova şi-a menţinut la rândul său reprezentanţii în Afganistan, în timp ce ţările occidentale evacuează în condiţii de haos. Chiar dacă îi consideră pe talibani o organizaţie teroristă, Rusia întreţine relaţii cu aceştia de mai mulţi ani şi a primit emisari talibani în câteva rânduri.
Îndemnând la un dialog interafgan, Rusia a apreciat marţi că talibanii trimit semnale pozitive în ceea ce priveşte libertăţile şi împărţirea puterii şi că aceştia se comportă "în mod civilizat" la Kabul.
Editor : V.M.