Statul Islamic s-a aflat, timp de trei ani, în posesia unei cantităţi importante de cobalt-60, unul dintre ingredientele-cheie pentru fabricarea de bombe radiologice, dar nu a utilizat substanţa, probabil pentru că nu a ştiut cum, relatează cotidianul Washington Post, citat de News.ro.
Când ISIS a preluat controlul asupra Mosulului, în iunie 2014, a intrat în posesia a peste nouă grame de cobalt-60 pur, cu o putere de peste 10.000 de curie – unitate de măsură pentru radioactivitate. Acest lucru înseamnă că o persoană care s-ar afla la aproximativ un metru de substanţă ar primi o doză fatală de radiaţii în mai puţin de trei minute.
Substanţa se afla în nişte aparate folosite la radioterapie, pentru bolnavii de cancer.
Agenţiile occidentale de informaţii au anunţat SUA de pericol, dar nu era clar dacă şi ISIS ştia de aparate. În acest condiţii, autorităţile şi experţii care erau la curent cu situaţia au ţinut-o secretă.
Anul acesta, când soldaţii irakieni au intrat în Mosul, au verificat dacă mai există cobaltul şi au găsit aparatele de radioterapie, aflate într-o cameră de depozitare a campusul universitar din localitate, neatinse.
Experţii nu ştiu de ce nu a folosit ISIS substanţa pentru a fabrica bombe radiologice, în condiţiile în care acesta este unul dintre obiectivele declarate ale teroriştilor. Ei cred că islamiştii nu au ştiut să dezmembreze maşinăriile în care se afla cobaltul-60 fără să se expună la radiaţii.
Deşi cantitatea de cobalt-60 de la Mosul este în prezent în siguranţă, în mâinile Guvernului irakian, autorităţile avertizează că există sute de astfel de depozite cu substanţe ce pot fi folosite pentru fabricarea de bombe radiologice în lume, dintre care unele sunt în zone de conflict.