Un general rus a desființat în primăvară un consiliu care se ocupa cu supravegherea securității în regiunea Kursk din Rusia, slăbind astfel apărarea frontierei înainte de incursiunea fără precedent a Ucrainei, arată un raport al publicației Wall Street Journal, citat de Kyiv Independent.
Potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de securitate ruse, generalul-colonel Alexander Lapin a susținut că doar armata Kremlinului are forța și resursele necesare pentru a proteja granița Rusiei.
Prin urmare, el a dizolvat un consiliu interinstituțional format din ofițeri militari și oficiali de securitate locali și regionali, care ar fi avut sarcina de a ajuta Moscova să formeze un răspuns coerent la o incursiune a Ucrainei.
Raportul subliniază că, ce mai probabil, Rusia ar fi avut în continuare dificultăți în a răspunde la evenimentele care au avut loc în regiunea Kursk, dar decizia generalului rus a creat și mai multă confuzie și dezorganizare în încercarea Moscovei de a respinge armata ucraineană de pe teritoriul rus.
Citește și: General american: Armata rusă „se chinuie serios” să facă față avansului ucrainean din Kursk. Rușii transferă noi unități în regiune
Operațiunea fără precedent a armatei ucrainene, care durează de aproape două săptămâni, a dus la capturarea orașului Sudja din regiunea Kursk și la distrugerea tuturor celor trei poduri peste râul Seim, în apropierea frontierei cu Ucraina.
Potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, forțele ucrainene au avansat până acum între 28 și 35 de kilometri în regiunea Kursk și au preluat controlul asupra a 93 de localități.
Citește și: VIDEO Momentul în care un avion de vânătoare ucrainean „denazifică” un post de comandă subteran al rușilor în regiunea Kursk
Ministerul rus al Apărării a anunțat abia pe 20 august că va înființa grupuri de trupe în regiunile Belgorod, Kursk și Briansk pentru a apăra așezările de-a lungul frontierei ucrainene.
A fost nevoie de patru zile pentru ca guvernul rus să anunțe o „operațiune antiteroristă” în regiunile Briansk, Kursk și Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.
Potrivit oficialilor ucraineni, operațiunea în curs de desfășurare a Kievului vizează stabilirea unei „zone tampon” pe teritoriul rus, prevenirea atacurilor transfrontaliere și relocarea forțelor rusești din estul Ucrainei.
Citește și: Serviciul de informaţii externe al Rusiei acuză trei țări occidentale că au ajutat Ucraina să atace în Kursk
Editor : C.L.B.