Conform celor mai recente informații publicate de The Wall Street Journal, președintele Volodimir Zelenski a ordonat încetarea operațiunii de planificare a aruncării în aer a gazoductului Nord Stream, doar că a fost ignorat de Valeri Zalujnîi, care finalizat îndrăzneața operațiune militară, informează Business Insider.
Ucraina susține că este un nonsens informația publicată de WSJ
ACTUALIZARE 18:00 Preşedinţia ucraineană a calificat joi drept ''nonsens absolut'' implicarea sa de către o media americană în sabotarea în 2022 a gazoductelor ruse Nord Stream ce traversează Marea Baltică, informează AFP, preluată de Agerpres.
"Implicarea Ucrainei în exploziile de la Nord Stream este un nonsens absolut. Aceste acţiuni nu aveau niciun interes practic pentru Ucraina", a declarat pentru agenţia de presă franceză consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, ca reacţie la informaţiile publicate de Wall Street Journal, conform cărora sabotarea Nord Stream fusese validată la cel mai înalt nivel la Kiev.
Știrea inițială
Distrugerea Nord Stream, în septembrie 2022, a dus la încetarea activității pe principala rută de export a gazelor naturale rusești către piața occidentală, provocând primul șoc pe piața energiei, resimțit la nivel mondial.
Deși animate de bune intenții, investigațiile asupra incidentului pe care le-au efectuat autoritățile daneze și suedeze, finalizate la începutul acestui an, nu au putut formula concluzii revelatoare cu privire la cine s-ar fi aflat în spatele acestui atac. În aceeași notă s-a finalizat, câteva luni mai târziu, și raportul ONU, care a admis că nu are ”detalii suplimentare”.
Ideea de a arunca în aer Nord Stream s-a născut ”într-o noapte de beție”
The Wall Street Journal publică, în ediția sa de miercuri, 14 august 2024, un raport cu privire la distrugerea gazoductului, considerând că, în cele din urmă, poate oferi o imagine completă asupra evenimentelor.
Conform publicației americane, ideea de a arunca în aer Nord Stream s-a născut cu câteva luni înainte, ”într-o noapte de beție”, când un grup de oameni de afaceri și ofițeri militari de rang înalt ucraineni sărbătoreau un recent succes obținut de armata țării lor pe front.
Inițial, bugetul operațiunii a fost unul restrâns, aproximativ 300.000 de dolari, și a primit suportul lui Valeri Zalujnîi, șeful armatei ucrainene din acea perioadă.
Misiunea a primit undă verde și din partea președintelui Zelenski, dar, după ce, în iunie, CIA a obținut informații despre planul ucrainenilor, probabil la sugestia partenerilor americani, a ordonat încetarea oricărei activități în acest sens.
Numai că Valeri Zalujnîi a ignorat ordinul și a continuat plănuirea misiunii și îndeplinirea acesteia cu succes.
După ce a închiriat o ambarcațiune de agrement din Germania, un echipaj format din șase scafandri a navigat în Marea Baltică, unde au plasat mai multe încărcături explozive pe Nord Stream.
Conform surselor citate de publicația americană, atacul a fost condus de ofițerul superior de operațiuni speciale al armatei ucrainene Roman Cervinski.
Zalujnîi consideră informațiile prezentate drept ”o simplă provocare”
Sursa informațiilor publicate de WSJ sunt patru oficiali din ministerul ucrainean al Apărării, care fie au participat la complot, fie erau familiarizați cu informații în legătură cu acesta.
Într-un mesaj pe care l-a adresat WSJ, Zalujnîi, în prezent ambasador al Ucrainei la Londra, respinge orice legătură pe care ar fi putut-o avea cu aruncarea în aer a Nord Stream, calificând acuzațiile aduse drept ”o simplă provocare”. El mai precizează că, în acel moment, forțele armate ale Ucrainei nu ar fi avut autorizație pentru efectuarea unor misiuni în străinătate.
Business Insider precizează că nu a putut verificat în mod independent raportul prezentat de WSJ și că solicitările pe care le-a trimis la Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina sau la Biroul de Presă al președintelui Zelenski nu au primit, pentru moment, vreun răspuns.
Editor : Cristi Severin