În Japonia, o țară care se confruntă cu o scădere a numărului de căsătorii, dar și cu un declin al populației, părinții merg la întâlniri pentru a le găsi copiiilor lor sufletele pereche, potrivit CNN.
Spre exemplu, în orașul japonez Osaka, un grup de aproximativ 60 de bărbați și femei s-au adunat pentru a le găsi copiilor lor sufletul pereche.
Puțini dintre participanți vorbesc despre hobby-urile lor preferate, filme sau restaurante, sau chiar despre ei înșiși. Ei vorbesc despre copiii lor adulți, încă singuri, cărora speră să le găseasca un partener sau o parteneră.
O femeie, în vârstă de 60 de ani, vorbește cu mândrie despre fiul ei de 34 de ani, profesor de școală primară. Un bărbat de 80 de ani vorbește cu afecțiune despre fiul său, în vârstă de 49 de ani, care lucrează ca controlor la o companie electrică.
Fiecare dintre părinți a cheltuit 14.000 de yeni (96 de dolari) pentru a participa la acest eveniment, găzduit de o agenție, și toți speră să întâlnească pe cineva la fel ca ei: un părinte cu copii singuri, care ar putea fi perechea perfectă pentru propriullor copil.
Cu creșterea costurilor de trai, perspectivele economice slabe și cultura exigentă a muncii care conspiră împotriva lor, tot mai puțini japonezi aleg astăzi să se căsătorească și să aibă copii. Părinții lor, alarmați de șansele lor tot mai mici de a avea nepoți, intervin.
„Ideea că este în regulă ca părinții să-și ajute copiii să se căsătorească în acest fel a devenit mai răspândită”, a declarat directorul agenției, care organizează astfel de evenimente două decenii.
În trecut, oamenilor le-ar fi fost rușine să vină la aceste evenimente, a adăugat el, „dar vremurile s-au schimbat."
În Japonia de astăzi, există mai puține căsătorii, mai puține nașteri și mai puțini oameni. Populația a fost mult timp pe o traiectorie descendentă. În spatele acestei populații în scădere se află numărul tot mai mic de căsătorii și nașteri.
În 2021, numărul căsătoriilor a scăzut la 501.116, cele mai puține de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, vârsta medie pentru căsătorie în 2021 a fost de 34 de ani pentru bărbați, în creștere de la 29 în 1990, și de 31 de ani, în creștere de la 27 de ani, pentru femei.
Alături de scăderea numărului de căsătorii a existat o scădere a ratei fertilității.
Toate acestea au provocat o durere de cap din ce în ce mai mare pentru un guvern care trebuie să finanțeze cumva asistența medicală și pensiile unei populații care îmbătrânește rapid, cu un număr tot mai mic de contribuabili tineri.
Prim-ministrul Fumio Kishida a dezvăluit un plan menit să stimuleze rata natalității
La începutul acestui an, prim-ministrul Fumio Kishida a dezvăluit un plan menit să stimuleze rata natalității, avertizând că este un caz de „acum ori niciodată”.
Dar James Raymo, expert în studii est-asiatice la Universitatea Princeton, a declarat că încercarea de a crește rata natalității ar putea să nu funcționeze, până nu crește mai întâi rata căsătoriilor.
„Nu este chiar o problemă ca cuplurile căsătorite să aibă mai puțini copii. Este vorba despre faptul dacă oamenii se căsătoresc în primul rând”, a spus Raymo.
Eșecul de a aborda problema ar avea consecințe grave, a declarat sociologul Shigeki Matsuda, de la Universitatea Chukyo din Aichi, Japonia.
„Preocupările majore includ o scădere a puterii economice generale a țării, dificultăți în menținerea securității sociale și o pierdere a capitalului social în comunitățile locale”, a spus el.
Tinerii japonezi s-au confruntat cu perspective slabe de angajare și salarii fixe din anii 1990, a subliniat el. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, salariul mediu anual în Japonia a crescut cu doar 5% din 1991 până în 2021, comparativ cu o creștere de 34% în alte economii G7, cum ar fi Franța și Germania.
„Acest lucru le-a slăbit capacitatea economică, necesară unei căsnicii”, a spus Matsuda.
Raymo a avut o opinie similară, spunând că costul ridicat al vieții din Japonia și programul de lucru lung au înrăutățit lucrurile.
„Dacă lucrezi 70 de ore pe săptămână, atunci, desigur, nu vei avea un partener potrivit, pentru că nu ai timp să întâlnești unul”, a spus el.
Pentru femei, costurile economice nu sunt singurul obstacol. Japonia rămâne o societate extrem de patriarhală, unde, în continuare, există percepția că femeile căsătorite trebuie să-și asume rolul de casnică, în ciuda eforturilor guvernului de a implica mai mult soții.
„Deși, legal, bărbații și femeile sunt egali, în realitate, există o credință adânc înrădăcinată că femeile ar trebui să crească în continuare copiii, în timp ce bărbații ar trebui să aducă banii în casă”, a spus Miyagoshi.
Editor : Bianca Chirilă