Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul financiar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă, la Kiev, preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Acest ajutor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.
În acest timp, în SUA, un nou pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei şi pentru care preşedintele democrat Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este în continuare blocat de republicani.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Venită în capitala ucraineană pentru a marca doi ani de la lansarea campaniei militare ruse contra Ucrainei, Ursula von der Leyen a făcut anunţul referitor la eliberarea primei tranşe de ajutor financiar pentru Ucraina în acest an după ce a avut o întrevedere cu premierul ucrainean Denis Şmigal, potrivit EFE, preluată de News.ro.
Cei doi oficiali au mai discutat despre dezvoltarea industriei militare ucrainene şi despre exporturile ucrainene, care se bucură de un tratament preferenţial pe piaţa UE prin eliminarea taxelor vamale pentru a ajuta Ucraina.
Fără a oferi detalii, Ursula von der Leyen a menţionat în mesajul său, postat pe platforma X, că a abordat cu premierul Şmigal „problemele la frontiera terestră” provocate de aceste exporturi, referire la protestele agricultorilor din ţările vecine împotriva importurilor de cereale şi alte produse agroalimentare ucrainene comercializate la preţuri reduse şi scutite de obligaţia respectării standardelor europene, în timp ce agricultorii polonezi menţin blocate puncte de frontieră cu Ucraina.
Un grup de lucru condus de premierul ucrainean Denis Şmigal a sosit vineri după-amiază la graniţa cu Polonia, dorind să discute acolo cu oficialii polonezi despre tensiunile în creştere provocate de protestele agricultorilor polonezi, dar nicio întâlnire nu a avut loc, întrucât guvernul premierului polonez Donald Tusk nu a dat curs apelului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a veni la întâlnire.
Editor : B.P.