„Vom da un răspuns puternic”. Zelenski declară că Ucraina va riposta după atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev

Data publicării:
volodimir zelenski
Aş dori, de asemenea, să aud de la partenerii noştri (despre) o mai mare rezilienţă şi un răspuns ferm la lovitura pe care Rusia a dat-o din nou poporului nostru, teritoriului nostru, copiilor noştri". Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în timpul unei vizite la Varşovia unde a semnat un pact de securitate cu Polonia, că Ucraina va riposta după atacul cu rachete ruseşti asupra unui spital de copii din Kiev, care a ucis cel puţin 31 de persoane şi a produs avarii masive

Aflat la Varşovia, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va riposta după atacul Rusiei şi a făcut apel la aliaţii occidentali ai Kievului să dea un răspuns ferm la acesta. În timp ce liderii mondiali se pregătesc să meargă la summitul NATO care începe marţi la Washington, Zelenski le-a cerut aliaţilor Kievului să reacţioneze după atacul de luni, potrivit Reuters, preluat de News.ro. 

„Vom riposta, vom da un răspuns puternic din partea noastră Rusiei, cu siguranţă. Întrebarea pentru partenerii noştri este: pot (şi) ei să răspundă?" a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul polonez Donald Tusk, care a început cu un minut de reculegere pentru victime.

Kievul a iniţiat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu atacul, a spus Zelenski. Preşedinţia Consiliului este deţinută, însă, de Rusia.

„Aş dori, de asemenea, să aud de la partenerii noştri (despre) o mai mare rezilienţă şi un răspuns ferm la lovitura pe care Rusia a dat-o din nou poporului nostru, teritoriului nostru, copiilor noştri", a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a declarat că Kievul doreşte să poată să utilizeze arme furnizate de partenerii săi pentru a lovi centrele din Rusia de unde au fost lansate atacurile. „Cred că ne-ar plăcea foarte mult să primim o astfel de decizie de la partenerii noştri", a subliniat el. „Sau poate ei ar dori să vadă din nou astfel de lovituri?", a punctat Zelenski.

Polonia este deschisă ideii de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul NATO

El a mai spus că Ucraina aşteaptă măsuri concrete din partea partenerilor săi occidentali pentru a-şi consolida apărarea aeriană şi a-şi proteja sectorul energetic.

La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a declarat că Polonia este deschisă ideii de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul NATO, în timp ce acestea se află încă deasupra solului ucrainean. „Avem nevoie de o cooperare clară în cadrul NATO aici, deoarece astfel de acţiuni necesită o astfel de responsabilitate comună a NATO... suntem deschişi la aceasta, logica indică faptul că aceasta ar fi absolut o acţiune mai eficientă", a spus el.

Acordul de securitate pe care Ucraina l-a semnat luni cu Polonia este cel de-al 21-lea astfel de pact semnat de Kiev cu ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Oficialii au declarat anterior că aceste acorduri nu au puterea pactului de apărare reciprocă dintre statele NATO, ci reprezintă promisiuni de a furniza Ucrainei arme şi alte ajutoare pentru a-şi consolida propria securitate şi a descuraja orice invazie viitoare.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
VIRAL: Pe ce a cheltuit un român 30£ în Anglia. A cumpărat din magazin...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Boala de care suferă Anca Țurcașiu: „Nu există remediu”. Artista nu mai consumă carne de 34 de ani și a...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei
Newsweek
Aviz favorabil pentru o nouă recalculare de pensie. 850.000 pensionari vor lua 400 lei în plus. Când
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...