Volodimir Zelenski îl acuză pe premierul ungar Viktor Orban că a trădat Europa

Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. FOTO: Profimedia Images
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. FOTO: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski,  l-a criticat pe prim-ministrul ungar, Viktor Orban, acuzându-l de trădarea liderilor europeni după recenta sa „misiune de pace” la Moscova. Președintele ucrainean a deschis summitul Comunității Politice Europene de la Palatul Blenheim, joi, cu un discurs emoționant în care a făcut referiri voalate, dar repetate, la recentele încercări ale lui Orban de a se apropia de Moscova. Zelenski s-a adresat unei săli pline de lideri europeni și miniștri ai Apărării, care s-au reunit în Oxfordshire într-un moment crucial pentru războiul din Ucraina, scrie The Guardian.

Zelenski a spus că prim-ministrul ungar și-a urmărit doar interesele proprii prin această vizită, fără a urmări în vreun fel pacea în Ucraina.

“Dacă cineva din Europa încearcă să rezolve probleme pe la spatele nostru sau chiar pe cheltuiala altcuiva, dacă cineva vrea să facă niște călătorii în capitala războiului pentru a vorbi – și poate să promită ceva împotriva intereselor noastre comune sau pe cheltuiala Ucrainei sau a altor țări – atunci de ce ar trebui să luăm în considerare o astfel de persoană? UE își poate aborda toate problemele și fără această persoană”, este mesajul pe care l-a transmis Zelenski, făcând referire la premierul Ungariei. 

Zelenski a continuat prin a spune că “am menținut unitatea în Europa acționând împreună, ceea ce înseamnă că Putin și-a ratat țintele principale. Acesta este avantajul nostru, dar rămâne un avantaj doar atât timp cât suntem uniți”.

Referindu-se la Vladimir Putin, Zelenski a continuat: “Ar putea încerca să vă abordeze sau să meargă la unii dintre partenerii voștri în mod individual, încercând să vă atragă sau să vă preseze pentru a vă șantaja, astfel încât unul dintre voi să îi trădeze pe ceilalți. Noi ne păstrăm unitatea”.

Luna aceasta, Viktor Orban a mers la Moscova pentru ceea ce a numit o “misiune de pace”. Orban a purtat discuții și cu fostul președinte american Donald Trump, iar apoi le-a transmis liderilor europeni că Trump are “planuri de pace bine gândite” în cazul în care se va întoarce la Casa Albă.

Aceste vizite neanunțate ale premierului ungar au generat furie în rândul liderilor europeni, care au condamnat printr-o rezoluție vizita de la Moscova spunând că vor exista consecințe pentru Ungaria. De asemenea, Comisia Europeană a decis că va boicota președinția Ungariei la Consiliul UE, ceea ce înseamnă că nu va trimite reprezentanți la o parte dintre evenimentele organizate de Ungaria, până la finalul anului. 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Adrian Minune a fost dat jos de pe scenă: "Ai greșit scena, băiatul meu"
Digi FM
Apariție cu stil. George Clooney şi Brad Pitt, la Veneția, unde își prezintă cel mai nou film, „Wolfs”
Pro FM
Andreea Antonescu, într-un costum de baie roșu ca focul. Reacțiile au curs lanț: „Superbă!”, „Arăți atât de...
Film Now
Soțul actriței Saoirse Ronan, în rolul următorului James Bond? Cum a reacționat vedeta din „Little Women” la...
Adevarul
Turiștii se plâng: „Turcia va fi goală în câțiva ani”. Ce îi nemulțumește: „M-am simțit furat la fiecare pas”
Newsweek
Rusia își schimbă doctrina nucleară. Este prima oară când este invadată de alt stat - Ucraina
Digi FM
Biserica din Suedia vrea să interzică „tradiţia hollywoodiană” prin care tatăl conduce mireasa la altar
Digi World
Cum a reușit o bunică de 89 de ani să supraviețuiască cinci zile în pădure, în Alpi, după ce a căzut într-o...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
O relație tot mai solidă. Brad Pitt, însoțit de iubita sa în Veneția, la câteva zile după ce Angelina și-a...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale