Averea din Europa a președintelui rus Vladimir Putin va fi înghețată, după decizia liderilor Uniunii de blocare a afacerilor Rusiei pe continent. Măsura îl vizează și pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Cei doi vor avea însă permisiunea de a călători în UE, tocmai din dorința de menține deschise canalele diplomatice. Hotărârea europenilor de a îi îngheța activele europene liderului de la Kremlin redeschide discuția despre averea lui Vladimir Putin.
Contestatarii săi l-au acuzat că ar fi, în secret, cel mai bogat om al planetei, cu o fabuloasă avere de peste 200 de miliarde de dolari, adică cea mai mare din lume. Liderul rus nu a recunoscut niciodată asta, susținând că trăiește din salariul de funcționar.
Andreea Georgescu: Vladimir Putin ar trăi, în secret, ca un rege, iar și mai recent ar fi adăugat un alt palat impresionant, de două ori mai mare decât Palatul Buckingham, la colecția sa de proprietăți și la averea sa impresionantă de miliarde de dolari. Imobilul, în valoare de peste 270 de milioane de dolari, a fost construit la marginea Moscovei, pe o suprafață de 37,7 kilometri pătrați, într-o zonă exclusivistă, numită cartierul miliardarilor.
O altă proprietate atribuită de contestatarii liderului de la Kremlin ar fi pe malul rusesc al Mării Negre, este dotată cu mai multe debarcadere, spații de aterizare pentru elicoptere, cinematograf privat, grădini întinse și propria podgorie. Ar valora mai bine de un miliard de dolari. Liderul de la Kremlin a negat public că deține proprietatea.
Boris Nemțov, unul dintre criticii cei mai aprigi ai lui Putin, asasinat pe un pod din apropiere de Kremlin în februarie 2015, a compilat informații despre averea liderului rus pe care l-a acuzat că are 43 de avioane, 7000 de mașini și 15 elicoptere, inclusiv o aeronavă cu reacție.
Editor : A.A.