Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat legea prin care foștii președinți ai țării devin senatori pe viață în momentul în care își încheie mandatul, lege prin care își acordă lui însuși o funcție în momentul în care nu va mai fi președinte, relatează The Moscow Times.
Este vorba de cea mai nouă schimbare în legislația care stabilește și reglementează statutul foștilor președinți, în contextul în care apar întrebări cu privire la viitorul lui Putin după ce mandatul său de șase ani va expira în 2024.
Legea este parte din pachetul legislativ mai larg care îi permite lui Putin să ignore limita pentru mandatele prezidențiale și să candideze nelimitat la cea mai înaltă funcție a statului rus.
Conform legislației adoptate, președinții care își încheie mandatul, dar și cei care demisionează din funcție pot primi funcția de senator pe viață. Legea se va aplica retroactiv și pentru aliatul lui Putin, fostul președinte Dimitri Medvedev, acesta fiind, de altfel, singurul fost președinte rus în viață. El s-a aflat în această funcție între 2008 și 2012, la momentul rocadei cu Putin, când cei doi au făcut schimb de funcții pentru că în mod legal cel din urmă nu mai putea candida pentru al treilea mandat consecutiv. Medvedev a fost prim-ministru din nou până în la începutul acestui an.
Președinții care părăsesc funcția pot primi funcția de senator pe viață dacă o solicită în termen de trei luni de la încheierea mandatului. Conform legislației, Medvedev o poate solicita oricând, prevedere menită să îi permită acestuia să rămână în Consiliul de Securitate al Rusiei, unde ocupă funcția de vicepreședinte, „la dreapta” lui Putin.
O altă lege care va ajunge curând pe masa președintelui rus pentru promulgare acordă imunitate pe viață foștilor președinți.
Editor : Adrian Dumitru