Violențe extreme și haos în Kenya. Polițiștii au deschis focul împotriva protestatarilor care încercau să ia cu asalt parlamentul

Data publicării:
profimedia-0884522329
Foto: Profimedia Images

Violențe extreme și haos în Kenya în condițiile în care o revoltă populară s-a transformat într-o conflict deschis cu forțele ordine – polițiștii au deschis focul împotriva unor protestatari care au încercat să ia cu asalt parlamentul, marți, relatează Reuters. Cel puțin cinci protestatari au fost uciși, zeci au fost răniți, iar părți ale clădirii legislativului au fost incendiate.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

În scene haotice surprinse pe străzile din Nairobi, protestatarii i-au copleșit pe polițiștii și i-au fugărit într-o încercare de a lua cu asalt clădirea parlamentului. Clădirea a fost cuprinsă de flăcări.

Polițiștii au deschis focul împotriva protestatarilor după ce tunurile cu apă și gazele lacrimogene nu au fost eficiente în a dispersa mulțimea.

Conform unui jurnalist Reuters de la fața locului, cel puțin cinci protestatari au fost uciși. Un paramedic aflat acolo, Vivian Achista, a spus că cel puțin zece oameni au murit, iar un altul vorbește de peste 50 de răniți.

„Vrem să închidem parlamentul iar fiecare parlamentar ar trebui să demisioneze. Vom avea un nou guvern”, a declarat unul dintre protestatari, Davis Tafari, în timp ce încerca să intre în clădirea parlamentului.

Violențe au cuprins toată țara

Alte proteste și confruntări similare au avut loc și în alte orașe din toată țara.

Protestatarii au ieșit în stradă amenințând cu violențe din cauza unei legi a finanțării publice care prevede creșteri de taxe, în condițiile în care țara se confruntă deja cu o criză a costurilor de trai, iar mulți cer ca președintele William Ruto să demisioneze.

Ruto a câștigat alegerile în urmă cu doi ani, cu o platformă prin care promitea ajutoare pentru oamenii săraci, însă guvernarea sa a rămas prinsă între promisiunile făcute populației și solicitările FMI, care cere guvernului să taie deficitele pentru a primi noi finanțări.

Prin legea mult contestată, guvernul spera să obțină 2,7 miliarde dedolari în noi taxe, bani cu care să mai ușureze din povara împrumuturilor. Plățile la dobânzi consumă dejaa 37% din veniturile anuale ale țării.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri