Organizația Națiunilor Unite este alarmată de violența sexuală răspândită și sistematică din Republica Democratică Congo, menționând că există informații și mărturii conform cărora grupuri de bărbați înarmați comit violuri în masă, relatează The Guardian.
Înaltul Comisar pentru refugiați al ONU, a declarat că personalul agenției a primit informații și mărturii oribile de la oamenii strămutați din regiunea Tanganika, în sud-estul țării.
Agenția este „extrem de îngrijorată în ce privește incidentele și violența sexuală răspândită și sistematică împotriva femeilor și fetelor congoleze”, a spus purtătoarea de cuvânt Shabia Mantoo.
„Doar în ultimele două săptămâni, partenerii umanitari din Kongolo și Mbulula au raportat 243 de cazuri de viol, în 48 dintre aceste victimele fiind minore, în 12 sate diferite”, a adăugat ea.
Numărul real al acestor fapte reprobabile este chiar mai mare, în contextul în care raportarea acestui tip de violență este tabu în multe dintre comunitățile din Congo.
„Făptașii sunt parte a unor grupuri armate rivale care se luptă între ele pentru controlul asupra zonelor miniere, mai ales asupra minelor de aur dar și care luptă cu forțe guvernamentale. Civilii sunt cei care sunt prinși între aceste diferite grupuri. Personalul nostru a primit informații și mărturii despre violențe extreme. Oamenii strămutați forțat au acuzat aceste grupuri armate de violuri în masă”.
Mantoo mai spune că unele femei și fete au fost răpite și violate, iar făptașii au cerut apoi răscumpărări în bani de la familiile lor pentru a le elibera.
Conform estimărilor ONU, aproape 310.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească locurile de origine din cauza violențelor și lipsei de siguranță. Din mai și până acum, peste 23.000 de oameni au fugit din casele lor doar în provincia Kongolo.
ONU a cerut autorităților congoleze să își accentueze eforturile de protejare a oamenilor în așa zisul „triunghi al morții”, să permită accesul ajutoarelor umanitare și să lanseze investigații pentru a-i aduce pe cei care comit astfel de atrocități în fața legii.
Editor : Adrian Dumitru