Politicianul ucrainean de opoziţie Viktor Medvedciuk a fugit din arestul de la domiciliu, a anunţat duminică, într-o declaraţie de presă, un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko.
Purtătorul de cuvânt al lui Medvedciuk, rugat să comenteze, a spus că nu are o confirmare a acestei informații, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
La începutul lunii ianuarie, arestul la domiciliu al lui Viktor Medvedeciuk fusese prelungit pentru încă 60 de zile, potrivit Radio Free Europe.
Viktor Medvedciuk, al cărui partid politic pro-Rusia este al doilea ca mărime în parlamentul de la Kiev, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care obișnuia să își petreacă vacanțele la Marea Neagră. Liderul de la Kremlin este, de altfel, naşul fiicei sale. Tocmai de aceea, de la începutul crizei din Ucraina, numele lui a fost vehiculat ca fiind un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelenski preferat de Moscova.
„Relația noastră s-a dezvoltat de-a lungul a 20 de ani”, mărturisea Medvedciuk într-un interviu acordat anul trecut revistei Time. „Nu vreau să spun că exploatez această relație, dar se poate spune că a făcut parte din arsenalul meu politic”, declara el despre legăturile cu Vladimir Putin.
Acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei, Viktor Medvedciuk fusese plasat în arest la domiciliu din luna mai a anului trecut într-un dosar pe care-l consideră motivat politic.
Inițial, Medvedciuk a fost vizat de acuzații de trădare într-un caz ce a sporit tensiunile dintre Moscova și Kiev. Apoi, în octombrie, procurorii au anunțat că el este acuzat și de complicitate în finanțarea forțelor separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.
Anul trecut, Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a anunțat sancțiuni împotriva lui Medvedciuk, a soției sale, Oksana Marcenko, și a altor câteva persoane și entități. Activele cuplului au fost înghețate pe o perioadă de trei ani, iar cei doi nu au mai avut voie să facă afaceri în țară.
În februarie 2021, guvernul președintelui Volodimir Zelenski a sancționat, de asemenea, trei posturi de televiziune despre care se crede că sunt deținute de Medvedciuk. Măsura a fost luată la scurt timp după discuțiile dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
Medvedciuk a fost sancționat și de Statele Unite în 2014 pentru subminarea democrației în Ucraina. Sancțiunile au fost legate de o anchetă privind exporturile de cărbune către Rusia din regiunile controlate de separatiști din estul Ucrainei.
Editor : Luana Pavaluca