Poliţia britanică ancheta marţi în vederea elucidării „cât mai rapid posibil” a circumstanţelor misterioasei presupuse otrăviri a unui bărbat prezentat de presă ca fiind un fost agent rus aflat în serviciul Regatului Unit, spitalizat în stare critică, relatează AFP, citată de News.ro.
Acest bărbat în vârstă de 66 de ani a fost găsit inconştient, alături de o femeie în vârstă de aproximativ 30 de ani, duminică, pe o bancă, într-un centru comercial din Salisbury, la aproximativ 140 de kilometri sud-vest de Londra.
Cei doi au fost spitalizaţi în legătură cu o „presupusă expunere la o substanţă toxică”, a anunţat poliţia din comitatul Wiltshire.
„Este clar că este un caz foarte neobişnuit şi că este esenţial să se facă întru totul lumină cu privire la ceea ce a cauzat acest incident, cât mai rapid posibil”, a declarat marţi pentru BBC comandantul poliţiei antiteroriste Mark Rowley.
„Aşa cum vă puteţi aştepta, resursele speciale ale reţelei antiteroriste pe care o coordonez la scala ţării şi alţi parteneri lucrează împreună cu poliţia din Wiltshire pentru a merge la fondul lucrurilor cât mai rapid posibil”, a dat el asigurări.
„UN AER DE DEJA-VU”
Bărbatul a fost identificat de presa britanică drept Serghei Skripal, un fost colonel din serviciile militare ruse de informaţii.
Câteva echipe de jurnalişti, inclusiv una rusă, dar şi poliţişti se aflau marţi în faţa unei case de cărămidă roşie, la Salisbury, unde locuia fostul agent rus, într-o zonă rezidenţială din oraş, a constatat un jurnalist AFP.
O înregistrare de pe o cameră de supraveghere, care surprinde clipele de dinaintea presupusei otrăviri, a ajuns în presa britanică.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Circumstanţele cazului au redus la viaţă amintiri ale morţii lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent FSB (serviciile secrete ruse) şi opozant al lui Vladimir Putin, otrăvit în 2008, la Londra, cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică.
Intrebat la Moscova despre Serghei Skripal, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu are „nicio informaţie”.
„Noi nu avem informaţii cu privire la motivele (otrăvirii sale), ceea ce făcea acest om, de ce ar putea să fie legată (otrăvirea sa)”, a adăugat el.
„Nimeni nu a cerut, pentru moment”, Moscovei să participe la anchetă, a anunţat el, subliniind că „Moscova este mereu dispusă să coopereze”.
Nicio implicare a Rusiei nu este evocată în acest stadiu de către autorităţile britanice, însă opozanţi ai preşedintelui rus nu au ezitat să facă o comparaţie cu cazul Litvinenko - începând cu vădiuva acestuia, Marina.
„Există un aer de déjà-vu”, a declarat ea pentru cotidianul The Times, acuzând Londra că nu a reacţionat faţă de Moscova după otrăvirea soţului ei.
„Prima suspiciune care-ţi vine în minte este că este vorba despre un asasinat comandat de Kremlin”, a declarat pentru AFP omul britanic de afaceri William Browder, la originea unei legi americane care prevede sancţiuni în cazul ruşilor găsiţi vinovaţi de încălcarea drepturilor omului.
„Pentru că acest om era considerat un trădător al Rusiei de către Kremlin, iar Putin a spus public că ei asasinează trădătorii”.
La Salisbury, anchetatori încercau să stabilească originea şi natura „substanţei toxice” căreia i-au fost victime Serghei Skripal şi femeia găsită alături de el.
Cu titlul de precauţie, un restaurant italian din lanţul Zizzi a fost închis de către poliţie „în legătură” cu cazul, a anunţat poliţia locală.
Un purtător de cuvânt al autorităţilor sanitare a dat însă asigurări cu privire la faptul că „nu există aparent un risc imediat la adresa sănătăţii publicului”.
SCHIMB DE SPIONI
Serghei Skripal a lucrat până în 1999 în cadrul serviciilor de informaţii ale armatei ruse şi a obţinut gradul de colonel, potrivit agenţiei ruse de presă Tass.
În 2004, el a fost arestat de către serviciile de securitate ruse (FSB, fost KGB), sub acuzaţia de „înaltă trădare” în favoarea serviciilor secrete britanice, care l-ar fi recrutat din 1995.
În cursul procesului, Skripal a recunoscut că a dezvăluit serviciilor britanice de informaţii numele câtorva zeci de agenţi secreţi ruşi care operau în Europa, în schimbul sumei de 100.000 de dolari (78.000 de euro la cursul din 2006), potrivit aceleiaşi surse.
Împreună cu alţi trei agenţi ruşi, el a făcut obiectul unui schimb, în 2010, cu zece agenţi ai Kremlinului expulzaţi de Washington - inclusiv Anna Chapman, o tânără antreprenoare rusă supranumită „noua Mata Hari” la New York.
Acest schimb, în urma căruia el s-a refugiat în Anglia, a fost cel mai important de la sfârşitul Războiului Rece.