Vicepreședintele Taiwanului, William Lai, a plecat, sâmbătă, într-o vizită în Statele Unite, o decizie delicată care va produce din nou iritarea Chinei continentale și despre care oficialii de la Taipei se tem că va declanșa și mai multă activitate militară în jurul insulei, relatează Reuters. Lai este favoritul să devină noul președinte al Republicii China (Taiwan) la alegerile din ianuarie și va face, teoretic, doar opriri de tranzit în Statele Unite, în drumul său spre Paraguay, unde merge să asiste la învestirea în funcție a noului președinte.
Paraguay recunoaște guvernul de la Taipei ca administrație legitimă a întregii Chine și nu are legături diplomatice cu regimul de la Beijing.
SUA și Taiwanul spun că astfel de opriri sunt de rutină și că nu este niciun motiv pentru care China să le perceapă ca „provocatoare”. Totuși, regimul de la Beijing a reacționat cu furie la ce percepe drept noi semne ale susținerii americane pentru Taiwan.
China va începe noi exerciții militare lângă Taiwan, de săptămâna viitoare, folosindu-se de vizita lui Lai ca pretext pentru a intimida votanții înainte de alegerile de anul viitor. China speră să-i facă pe taiwanezi să „se teamă de război” și să-i facă să voteze cu candidatul preferat de regimul de la Beijing – al partidului Kuomintang.
Situația dintre China și Taiwan rămâne extrem de complicată
Înainte de plecare, Lai a făcut doar referiri în treacăt față de vizita sa în SUA, precizând că va ateriza la New York mai întâi.
El a mai spus că va folosi vizita în Paraguay nu doar pentru a aprofunda legăturile cu această țară dar și pentru a purta „discuții încrezătoare” cu alte țări și să întâlnească delegații de parteneri cu aceeași perspectivă. Nu a precizat, însă, la cine se referă.
„Asta va transmite comunității internaționale că Taiwanul este o țară care aderă la democrație, libertate și drepturile omului și participă în mod activ la relațiile internaționale.
Va arăta lumii și eforturile noastre variate de a menține pacea și stabilitatea în regiunea indo-pacifică”, a spus el.
Lai a mers în Honduras anul trecut, unde a participat la inaugurarea noului președinte și a avut o discuție simbolică cu vicepreședinta americană, Kamala Harris.
Regimul de la Beijing are o antipatie pronunțată pentru Lai, mai ales în condițiile în care acesta s-a descris pe sine, în trecut, drept „un muncitor asiduu pentru independența Taiwanului”. Totuși, el a repetat de multe ori în timpul campaniei că nu intenționează să schimbe starea actuală de fapt între cele două Chine.
Editor : Adrian Dumitru