Vicepremierul rus Tatiana Golikova a declarat că peste 80% din decesele suplimentare înregistrate în Rusia în 2020 au legătură cu COVID-19, ceea ce ar însemna că bilanțul din Rusia este de trei ori mai mare decât s-a anunțat anterior, informează BBC.
Decesele suplimentare reprezintă diferența dintre numărul total al deceselor dintr-un interval și media înregistrată în anii precedenți în aceeași perioadă.
Potrivit cifrelor oficiale din Rusia, 55.827 de oameni au murit de COVID-19. Vicepremierul a spus că decesele suplimentare ar duce acest număr la 186.000.
Țările folosesc metode diferite pentru a raporta numărul deceselor legate de virus, iar asta face dificilă compararea situației din două țări.
Rusia a fost criticată pentru că stabilește numărul oficial de decese cauzate de COVID-19 pe baza autopsiilor care indică infecția cu coronavirus ca fiind principala cauză a decesului. Asta înseamnă că alte decese legate de COVID-19, în cazul cărora infecția nu a fost stabilită ca fiind cauza principală, nu ar fi fost incluse.
Noul bilanț ar face Rusia a treia cea mai afectată țară la nivel mondial, după SUA (335.000 de morți) și Brazilia (192.000 de morți), potrivit datelor colectate de Universitatea Johns Hopkins.
Peste 3,1 milioane de cazuri au fost raportate până acum în Rusia.
Vicepremierul Tatiana Golikova a declarat că mortalitatea în primele 11 luni ale anului a crescut cu 13,8% față de aceeași perioadă din 2019. Pe baza declarațiilor ei, înseamnă că peste 186.000 de morți au fost legate direct sau indirect de coronavirus.
Potrivit Rosstat, agenția rusă de statistică, în primele 11 luni ale anului numărul deceselor din toate cauzele a crescut cu 229.700.
Tatiana Golikova a fost foarte vehementă în a sublinia că guvernul rus nu a ascuns niciodată datele mortalității. "Aș vrea să atrag atenția asupra faptului că peste 81% din creșterea mortalității care s-a produs de la începutul anului poate fi atribuită COVID-19 și efectelor virusului", a declarat ea.
Decesele legate de coronavirus în Rusia au atins un vârf în luna noiembrie. Golikova a spus că situația a fost mai gravă în decembrie și noiembrie decât în lunile anterioare deoarece infecțiile cu coronavirus au crescut coroborate cu alte afecțiuni specifice anotimpurilor reci.
Rusia își pune speranțele în vaccinul Sputnik V, care a fost deja exportat în Belarus, Argentina și Ungaria, deși nu a fost încă probat de Agenția Europeană pentru Medicamente.
Editor : V.M.