Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat joi că Rusia nu va testa dispozitive nucleare atâta timp cât şi SUA se abţin de la acest lucru, chiar dacă Moscova şi-a suspendat participarea la tratatul noul START pentru controlul armelor nucleare, informează Agerpres.
Adresându-se reporterilor la misiunea rusă de la Geneva după o conferinţă asupra dezarmării, Riabkov a spus că Moscova nu va efectua teste dacă Washingtonul se va abţine la rândul său, dar că Rusia trebuie totuşi să se pregătească pentru ce este mai rău.
Rusia a fost aspru criticată de comunitatea internațională pentru retragerea din tratatul pentru controlul armelor nucleare.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a fost somat, joi, la summitul G20 de la New Delhi de către șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, să revină la implementarea tratatului.
"Vă cer, domnule Lavrov, să reveniţi la implementarea completă a (tratatului) New START şi să reluaţi dialogul cu SUA. Deoarece, aşa cum corect a arătat China în planul său cu 12 puncte, trebuie să existe o opoziţie faţă de ameninţarea nucleară".
Şi viceministrul Riabkov a fost boicotat în timpul discursului său de la conferinţa asupra dezarmării de la Geneva de diplomaţii europeni, americani şi britanici.
Aceştia au ieşit din sală şi s-au adunat în jurul ambasadoarei ucrainene, Ievheniia Filipenko.
La rândul lui Serghei Riabkov a acuzat Statele Unite că furnizează Ucrainei informaţii privind localizarea siturilor strategice în interiorul Rusiei, pentru a le ataca cu drone.
În decembrie, baza aeriană rusă de la Engels din apropierea oraşului Saratov, unde se află o parte din flota de bombardiere strategice cu capacitate nucleară şi situată la cel puţin 600 km de teritoriul ucrainean, a fost lovită de atacuri cu drone.
Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru atacuri, dar le-a sărbătorit, aminteşte Reuters.
Editor : D.R.