Din mai multe direcții se anunță faptul că războiul din Ucraina va mai continua, iar recentul avertisment pe care președintele Joe Biden i l-a transmis lui Vladimir Putin în legătură cu folosirea armei nucleare nu este deloc întâmplător, spune fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
„Nu face asta!” i-a transmis liderul de la Casa Albă omologului său rus într-un interviu realizat de postul american de televiziune CBC News. Întrebat ce ar face SUA în cazul în care Putin ar merge atât de departe, liderul american a refuzat să detalieze, spunând doar că vor fi consecințe.
„Biden, atrăgând atenția președintelui Putin să nu folosească arma nucleară - chiar dacă a răspuns unei întrebări, n-a avut o declarație de presă distinctă - înseamnă că are o serie de informații. Să știți că o astfel de afirmație, de la un astfel de nivel, nu se face pe apreciere personală sau pe un anume tip de atitudine emoțională”, a declarat sâmbătă, la Digi24, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
Liderul Casei Albe „simte că președintele Federației Ruse este într-o situație complicată, inclusiv acasă, unde i se cere să fie tot mai drastic, mai agresiv în ceea ce privește criza ucraineană și probabil președintele Statelor Unite știe că președintele Putin a primit o serie de variante strategice de răspuns și le are pe masă și printre ele, Doamne ferește, o fi și arma nucleară”, a explicat Cristian Diaconescu, fost consilier prezidențial.
El crede că o astfel de opțiune ar putea fi luată în calcul nu din disperare, ci mai degrabă din cauza presiunii contextului. „Nu cred că președintele Putin va folosi arma tactică nucleară”, a adăugat Diaconescu, precizând că o astfel de armă este similară, ca potențial distructiv, cu bomba de la Hiroshima. „Nu e o simplă grenadă, or, din acest punct de vedere, o astfel de decizie ți-ar schimba istoria lumii și evident că Statele Unite, lumea liberă, ar fi puse în situația să reacționeze”, a arătat Cristian Diaconescu.
„Mai mult decât atât, China are în strategia de apărare o prevedere cât se poate de clară: niciodată China nu va folosi prima arma nucleară. Automat, în condițiile în care un alt stat ar face acest lucru, delimitarea Chinei ar fi instantanee. Deci, printre consecințele și de altă natură, aici vorbim de aspecte cât se poate de concrete, deci, nu, nu cred că președintele Putin” ar folosi arma nucleară, a spus fostul ministru de externe.
„Sigur, e foarte dificil să faci o predicție din acest punct de vedere, dar nu cred că va folosi un astfel de ultim argument. Dar s-ar putea ca presiunea din jur să fie una care să aibă și această variantă ca opțiune”, a menționat Cristian Diaconescu.
Editor : Luana Pavaluca