Autoritățile încearcă să găsească noi modalități de a ajunge la cei 41 de muncitori indieni blocați de două săptămâni într-un tunel din statul Uttarakhand, India, după ce principalul plan de salvare a eșuat, relatează BBC.
Până în prezent, salvatorii au forat o gaură orizontală pentru a le permite muncitorilor să se târască prin ea. Dar operațiunea a fost întreruptă după ce utilajul s-a stricat vineri.
Muncitorii sunt blocați în tunel de două săptămâni, după ce o parte a acestuia s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren.
Operațiunea a fost dificilă încă de la început, în special din cauza căderilor de bolovani, a alunecărilor de teren și a metalului din interiorul tunelului.
Vineri, salvatorii păreau să facă progrese semnificative, când mașina de forat s-a stricat în interiorul tunelului după ce s-a blocat în bucățile de metal amestecate cu moloz. Utilajul a fost îndepărtat complet luni dimineață.
Între timp, salvatorii au început să sape pe verticală în tunel pentru a face o rută alternativă pentru oamenii blocați. Oficialii spun că explorează și alte tehnici, inclusiv săparea manuală, pentru a ajunge mai repede la ei.
Forarea unui puţ pe verticală
Conform planului, salvatorii vor încerca să ajungă la muncitori din vârful dealului din Silkyara, din districtul Uttarakashi, sub care se construia tunelul. Oficialii au creat deja drumuri de acces și platforme pentru a ajunge în vârf.
Salvatorii vor trebui să foreze 86 m în jos pentru a ajunge la muncitori. Până luni dimineață, autoritățile reușiseră să sape 31 m în tunel.
Mahmood Ahmed, un oficial de rang înalt de la Corporația Națională de Dezvoltare a Autostrăzilor și Infrastructurii, care conduce operațiunile de salvare, a declarat că, în ritmul actual, operațiunile de salvare ar putea fi finalizate în alte 100 de ore „dacă nu apar alte obstacole în calea noastră”.
Dacă procesul se va finaliza fără probleme, muncitorii vor fi scoși în găleți prin gaura verticală, potrivit ziarului The Hindu.
Oficialii spun că furtunile care se apropie și posibilitatea căderilor de zăpadă în regiunea Himalaya, ar putea complica procesul, dar adaugă că sunt pregătiți să facă față situației.
Perforare perpendiculară
Până în prezent, autoritățile au lucrat pentru a trimite mai multe țevi de diferite lățimi prin zidul de dărâmături de aproximativ 60 m pentru a crea un microtunel prin care muncitorii să poată fi scoși pe targă.
Acum, salvatorii plănuiesc, de asemenea, să foreze 180 m perpendicular pe locul principal de forare pentru a crea o rută alternativă pentru a ajunge la muncitori.
O platformă a fost ridicată, duminică, pentru a monta burghiile speciale care vor fi folosite pentru acest proces, a relatat Hindu. Oficialii nu au comentat încă stadiul operațiunii.
Salvatorii vor săpa manual
Salvatorii reușiseră să foreze 34 de metri în jos pe orizontală și mai era nevoie de încă 12 m pentru a ajunge la muncitorii blocați, când utilajul s-a stricat vineri.
Operațiunea a fost suspendată până luni dimineață, când echipele de intervenție au scos utilajul din tunel.
Acum, salvatorii vor începe să sape manual pentru a îndepărta resturile rămase pe traseu. Dar vor continua să folosească o mașină de găurit pentru a înlătura țevile, au declarat oficialii.