"Unu, doi, trei. Stânga, stânga, stânga!". Copiii ruși învață să sape tranșee, să arunce cu grenade și să tragă cu muniție adevărată
Locurile de joacă din Rusia au devenit teren de paradă. În școlile din Pacific până la Marea Neagră, copiii de grădiniță îmbracă uniforme și participă la exerciții de marș. Copiii mai mari sunt învățați să sape tranșee, să arunce grenade și să tragă cu muniție adevărată, scrie CNN.
În școlile din toată țara, serviciul militar este glorificat, se formează „companii de voluntari” formate din adolescenți și se modifică programa școlară pentru a se pune accent pe apărarea patriei mame. Pe scurt, copiii Rusiei sunt pregătiți pentru război.
Militarizarea școlilor publice din Rusia s-a intensificat de la invazia Rusiei în Ucraina. Investiția este uriașă. Ministrul Educației, Serghei Kravtsov, a declarat recent că în școlile și colegiile rusești există în prezent aproximativ 10.000 de așa-numite cluburi „militar-patriotice”, iar la activitățile lor participă un sfert de milion de oameni.
Aceste cluburi fac parte dintr-un efort pe mai multe direcții care include o revizuire radicală a programei școlare. Sunt cursuri obligatorii despre valori militaro-patriotice; cărțile de istorie pun accent pe victoriile militare rusești.
În august, președintele Vladimir Putin a semnat o lege care introduce un nou curs obligatoriu în școli: „Fundamentele securității și apărării patriei”. Ministerul Educației a promovat ulterior cursuri ca parte a acestei inițiative care să includă excursii la unitățile militare, „jocuri militar-sportive, întâlniri cu militari și veterani” și cursuri despre drone.
Elevii de liceu mai sunt învățați să folosească muniție reală „sub îndrumarea ofițerilor sau instructorilor unităților militare cu experiență, exclusiv la linia de tragere”, potrivit ministerului.
Programul, care este testat anul acesta și va fi introdus în 2024, urmărește să insufle elevilor „o înțelegere și acceptare a esteticii uniformelor militare, ritualurilor militare și tradițiilor de luptă”, potrivit unui document al Ministerului Educației despre care a aflat publicația independentă rusă Important Stories.
Istoria modernă este și ea rescrisă. Manualul standard, „Istoria Rusiei”, are acum pe copertă o fotografie cu Podul Crimeii și include un nou capitol dedicat istoriei recente a Ucrainei. Există secțiuni intitulate „Falsificarea istoriei”, „Renașterea nazismului”, „Neonazismul ucrainean” și „Rusia este o țară a eroilor”. Putin a încadrat în mod fals în mod repetat invazia rusă a Ucrainei drept o „misiune specială” de a proteja vorbitorii de limbă rusă de genocidul din mâna „neonaziştilor”.
Un nou capitol susține în mod fals că Ucraina „și-a declarat în mod deschis dorința de a dobândi arme nucleare” și „au fost introduse sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, deoarece Occidentul încearcă prin orice mijloace să doboare economia rusă”.
Cartea pare concepută pentru a stârni un sentiment de nemulțumire istorică în rândul copiilor ruși și pentru a prezenta o luptă existențială pentru supraviețuirea națiunii, o temă comună în mass-media de stat.
Chiar Vladimir Putin a coordonat campania de patriotism în școlile Rusiei. În timpul unui eveniment organizat la Kremlin luna aceasta, el a povestit unui grup de copii despre o scrisoare pe care bunicul său i-a trimis-o tatălui său, care se lupta cu naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Mi-am dat seama de ce am câștigat Marele Război Patriotic. Oamenii cu o astfel de atitudine pur și simplu nu pot fi învinși. Am fost absolut invincibili, așa cum suntem acum.”, spunea Putin.
Copiii au învățat să asambleze arme
O analiză realizată de CNN asupra rețelelor sociale din Rusia a constatat că copiii de până la șapte sau opt primesc informații de bază privind pregătirea militară. În iulie, de exemplu, copiii din Belgorod au participat la exerciții care includeau folosirea armelor automate, asamblarea unei mitraliere și trecerea printr-o cursă cu obstacole. Guvernatorul Belgorodului Vyacheslav Gladkov a sugerat ca aceste exerciții cu școlari și preșcolari să fie organizate în mod regulat.
În luna mai, în Krasnodar, zeci de copii care nu păreau să aibă mai mult de șapte sau opt ani au mărșăluit în uniforme ale armatei și marinei, unii ținând în mână imitații de arme automate, în timp ce treceau pe lângă demnitari pe podium. La o astfel de paradă desfășurată în orașul Vologda, un copil mic a salutat și i-a spus unui oficial: „Comandant de paradă Сomrade! Parada este gata. Sunt comandantul Uliana Șumelova”.
Scene similare au avut loc de la Sahalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei până la Eisk, la Marea Azov. Unii dintre copii par entuziasmați, alții nedumeriți. În Eisk, un preșcolar a condus marșul grănicerilor, în timp ce colegii săi scandau: „Unu, doi, trei. Stânga, stânga, stânga!”
Majoritatea copiilor din aceste parade sunt îmbrăcați în uniformă militară și încearcă să țină pasul de marș fără prea mult succes însă.
În orașul Astrakhan, copiii de la grădiniță purtau uniforme și aveau mașini de jucărie cu litera Z, un simbol propagandist folosit pentru a arăta sprijinul pentru războiul din Ucraina.
Ministerul Apărării și-a extins activitatea în școli cu un program intens mediatizat al dorințelor pentru pomul de Crăciun, la care a participat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.
Următoarea generație este pregătită pentru serviciul militar
De asemenea, se așteaptă ca copiii Rusiei să contribuie la efortul de război în moduri practice. Partidul de guvernare Rusia Unită a lansat un program la Vladivostok în care școlarii cos pantaloni și șepci pentru soldați. În altă zonă, copiii cos cagule pentru militari. Adolescentele cu dizabilități din Ussuriysk au fost recrutate pentru a coase bentițe și bandaje, iar orfanii au cusut amulete pentru a le purta „noroc” soldaților care luptă în Ucraina.
Există și campanii de scriere de scrisori. „Băieții de cinci ani de la o grădiniță răspund cu încredere”, a trâmbițat un post de știri local din Chița. „Înainte de a sigila plicul triunghiular, au colorat cu atenție imaginea luptătorilor.”
Toate aceste activități sunt mediatizate în mass-media regională, ca parte a campaniei intense de întărire a spiritului patriotic. Adolescenții sunt, de asemenea, încurajați să concureze la jocuri sportive militare pentru tineret. La finala din regiunea Orenburg au participat 180 de sportivi din 14 echipe – inclusiv din regiunile anexate ilegal ale Ucrainei. Cpiii au participat la o diverse competiții: aruncarea grenadelor, antrenament, depășirea unui curs de obstacole și asamblarea unei puști de asalt Kalashnikov, echipament de depozitare și un test de istorie militară. Ministerul Apărării a transmis că aceste activități au ca scop să „cultive un sentiment de ajutor reciproc, de sprijin tovarășesc, calități morale și psihologice înalte, precum și pregătirea tinerei generații pentru serviciul în Forțele Armate din Federația Rusă”.
Și militarii vizitează școli. Copiii din Buriația au povestit despre vizita unui soldat rănit care a susținut că a luptat cu mercenari polonezi în Ucraina și a spus că ucrainenii înșiși „nu vor să lupte și sunt forțați”.
Nu toți profesorii sunt încântați de aceste activități, iar cei care se opun sunt înlăturați. De asemenea, este greu de evaluat ce părere au părinții cu privire la introducerea unui curriculum militarizat. Unii părinți s-au opus, dar majoritatea par să susțină această campanie militaro-patriotică, arată sondajele de opinie. Agenția de presă de stat RIA Novosti a raportat că, potrivit unui sondaj, 79% dintre părinți sunt de acord să le fie arătate copiilor filmări despre război.
Comentariile distribuite pe rețelele sociale sugerează că mulți ruși simt că țara lor este înconjurată și ostracizată de puteri ostile, iar singura sa opțiune ar fi să se apere. Mesajul respectiv - transmis de către președinte și mass-media de stat - este acum transmis în toate școlile din Rusia.
Editor : G.M.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News