Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că se teme de o „integrare de facto” în Rusia a regiunilor Ucrainei necontrolate de Kiev.
„Sunt din ce în ce mai îngrijorat de situaţia din regiunile care nu sunt controlate de Kiev, deoarece acestea se îndepărtează din ce în ce mai mult de Ucraina şi se apropie din ce în ce mai mult de Rusia”, a explicat el în cursul unei audieri de către Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
Regiunea Donbas, din estul Ucrainei, ar putea fi integrată treptat „de facto” în Rusia, a explicat Josep Borrell deputaţilor europeni, reuniţi la Strasbourg pentru o sesiune plenară a Parlamentului, relatează AFP, citată de Agerpres.
De şapte ani, această zonă este sfâşiată de un război între Kiev şi separatişti pro-ruşi, iar soluţionarea politică a conflictului, prevăzută de acordurile de la Minsk din 2015, se află în impas.
„Concentrarea de forţe ruse la frontiera cu Ucraina este legată de această integrare (...) Un atac masiv în Ucraina nu este scenariul cel mai probabil, dar există şi alte modalităţi de a ataca, precum atacurile cibernetice”, a spus Josep Borrell.
Ucraina a fost recent victima, în noaptea de joi spre vineri, a unui atac cibernetic de amploare vizând site-urile mai multor ministere. Kievul a afirmat duminică că are „dovezi” privind implicarea Rusiei în acest atac cibernetic.
„Lucrăm la cel puţin şapte scenarii diferite. Nu cred că vom trece imediat la cel mai rău scenariu, dar există mai multe în care situaţia ar putea fi suficient de periculoasă pentru a necesita o stare permanentă de alertă”, a subliniat Josep Borrell.
Europenii încă speră să-l convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să renunţe la o invazie a Ucrainei, dar au început vineri să pregătească sancţiuni „grele” pentru a-l „descuraja”, în cursul unei întâlniri informale joi şi vineri la Brest (vestul Franţei).
Dorind să-şi afirme credibilitatea faţă de aliatul american, ei au reamintit avertismentul lor împotriva consecinţelor unei noi agresiuni militare ruse împotriva Ucrainei.
„Va avea consecinţe şi un cost prin intermediul sancţiunilor”, a subliniat Borrell. Acestea vor fi discutate cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe la 24 ianuarie la Bruxelles, a precizat el.
Editor : M.B.