Uniunea Europeană: Nu există penurie de petrol în Ungaria, în ciuda scandalului provocat de sancțiunile impuse Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Rezervor carburant
Disputa privind petrolul datează din iunie, când Ucraina a impus sancțiuni Lukoil. Foto: Profimedia

Sancțiunile ucrainene asupra petrolului rusesc nu au împiedicat fluxurile de carburant către Ungaria, a declarat Bruxelles-ul, respingând afirmațiile Budapestei cu privire la o penurie iminentă de combustibil.

Ungaria avertizează de câteva săptămâni cu privire la iminența unei crize energetice, după ce recentele sancțiuni ucrainene au blocat trecerea produselor gigantului energetic rus Lukoil pe teritoriul său. Slovacia a afirmat, de asemenea, că se va confrunta în curând cu o penurie.

Luni, însă, Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a declarat că Ungaria continua să primească aceeași cantitate de combustibil ca înainte de sancțiuni, solicitând atât Ungariei, cât și Slovaciei să furnizeze mai multe informații dacă doresc asistență din partea UE.

„Până în prezent, nu am observat nicio scădere a fluxurilor de petrol către Ungaria de la punerea în aplicare a sancțiunilor ucrainene”, a declarat Olof Gill, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru comerț, răspunzând la o întrebare din partea POLITICO.

O istorie agitată

Disputa privind petrolul datează din iunie, când Ucraina a impus sancțiuni Lukoil. Câteva săptămâni mai târziu, Ungaria și Slovacia, care încă importă petrol rusesc în temeiul unei derogări de la sancțiunile UE acordate țărilor fără ieșire la mare, au cerut UE să intervină și să forțeze Kievul să dea înapoi.

Cu toate acestea, criticii - inclusiv alți membri ai UE - au afirmat că cele două țări supraestimează impactul potențial al sancțiunilor. Mulți au remarcat, de asemenea, că scutirea de sancțiuni care le permite să cumpere petrol rusesc a fost întotdeauna destinată să fie temporară.

În ciuda războiului care face ravagii în Ucraina vecină, Ungaria a crescut de fapt importurile de combustibil rusesc ieftin și a încheiat noi acorduri privind gazele naturale cu Moscova.

Potrivit lui Gill, Comisia a solicitat mai multe informații de la Budapesta și Bratislava cu privire la natura preocupărilor lor.

„Răspunsurile la întrebări sunt, în opinia noastră, până în prezent incomplete și nu sunt suficient de detaliate”, a declarat Gill. „Sunt încă necesare răspunsuri mai detaliate pentru a încheia analiza Comisiei ... și sunt încă necesare mai multe analize pentru a evalua necesitatea unor măsuri specifice din partea Comisiei.”

Săptămâna trecută, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a afirmat că Ucraina amenință securitatea energetică a țării sale și blochează o treime din livrările pe care aceasta intenționează să le importe. Budapesta nu a furnizat nicio dovadă a întreruperii livrărilor.

Partea maghiară - care se bucură de unele dintre cele mai mici prețuri la carburanți de pe continent, chiar dacă vecinii săi încearcă să se diversifice în detrimentul Rusiei - a propus o înțelegere prin care o firmă maghiară ar prelua proprietatea asupra petrolului înainte ca acesta să intre în Ucraina, ceea ce i-ar putea permite să ocolească sancțiunile Lukoil și să rezolve impasul.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...