Uniunea Africană a cerut marți ridicarea de urgență a restricțiilor de călătorie impuse de UE și SUA, printre alte state, asupra celor veniți din unele țări africane. Organizația spune că măsurile pedepsesc guvernele pentru că au împărtășit la timp datele privind varianta Omicron, în conformitate cu reglementările sanitare internaționale, transmite Reuters.
Măsurile „descurajează împărtășirea pe viitor a informațiilor, reprezentând o potențială amenințare la adresa securității sanitare de pe continent și la nivel global”, a transmis Uniunea Africană într-un comunicat.
Luna trecută, statele Uniunii Europene, SUA și Marea Britanie, printre alte națiuni precum Israel, au impus restricții de călătorie privind șapte țări sud-africane după ce au raportat câteva cazuri de infectare cu varianta Omicron, care este considerată foarte infecțioasă.
Decizia mai multor ţări din lume de a interzice intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care vin din Africa de Sud după descoperirea noii variante Omicron este „nejustificată”, a declarat, pe 26 noiembrie, ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla.
Astfel de măsuri „draconice”, care afectează în special sectorul turistic, ar putea determina statele să nu semnaleze descoperirea de viitoare variante, pentru a nu fi sancţionate, mai spunea acesta.
Africa de Sud are unii dintre epidemiologii și cercetătorii de top ai lumii, care au reușit să depisteze mai multe variante ale coronavirusului și mutațiile lor în primele stadii de dezvoltare. Varianta Omicron a fost descoperită mai întâi în Africa de Sud, iar apoi în Belgia, Botswana israel, Hong Kong.
Editor : A.C.