UPDATE: Comisia Europeană a publicat miercuri primul său raport privind statul de drept în Uniunea Europeană. Raportul, prezentat de vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă Vera Jourova şi comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, a fost realizat cu ajutorul contribuţiilor din partea fiecărui stat membru şi abordează atât evoluţiile pozitive, cât şi cele negative care s-au înregistrat în acest domeniu în întreaga UE.
Raportul constată existenţa unor standarde înalte în materie de respectare a statului de drept în multe state membre, dar apreciază că, la nivelul UE, persistă totuşi provocări importante în această privinţă.
De asemenea, documentul examinează evoluţiile pe care le-au antrenat măsurile de urgenţă luate de statele membre în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19. Potrivit vicepreşedintei CE Vera Jourova, raportul evaluează patru teme principale, extrem de importante pentru respectarea statului de drept - sistemele naţionale de justiţie, cadrele anticorupţie, pluralismul şi libertatea mass-media şi alte aspecte instituţionale legate de sistemele de control şi echilibru.
Potrivit Verei Jourova, raportul anual al CE privind statul de drept are drept scop extinderea setului de instrumente ale UE, prin adăugarea unui nou instrument cu rol preventiv. În plus, raportul îşi propune să lanseze o dezbatere cu toate părţile interesate şi să pună bazele unei culturi a supremaţiei legii în întreaga UE.
La rândul său, comisarul european Didier Reynders a spus că raportul vizează protejarea statului de drept, dar şi promovarea unei culturi a statului de drept în ţările membre. ''Dacă statul de drept nu este respectat în ţările membre, cum putem cere acest lucru ţărilor candidate, de exemplu?'', a afirmat reprezentantul CE în conferinţa de presă.
El a subliniat că subiectul statului de drept priveşte întreaga Uniune Europeană, nu doar anumite ţări membre. În privinţa independenţei sistemului judiciar, Reynders a remarcat că raportul constată că unele state membre fac eforturi pentru consolidarea acesteia, în timp ce în alte ţări membre această independenţă este supusă unor provocări şi riscuri semnificative.
Comisia Europeană face marți public primul raport privind statului de drept în UE, realizat în urma primului audit din istoria Uniunii și care va fi adoptat de către comisari, în contextul condiționării accesului la fondurile europene de respectarea standardelor în materie de rule of law. Politico citează un draft al raportului, care menționează probleme legate de justiție în Polonia și Ungaria. Cu două zile înainte, oficialii de la Budapesta au cerut deja demisia comisarului Vera Jurova, care declarase că Viktor Orban „construiește o democrație bolnavă”
Raportul va evalua patru teme principale: sistemele naționale de justiție, cadrele anticorupție, pluralismul și libertatea mass-mediei, precum și alte aspecte instituționale legate de sistemele de control și echilibru.
Draftul citat de Politico arată că există îngrijorări legate de independența justiției în Ungaria și în Polonia, dar că sunt și „provocări” în Bulgaria, Croația, Slovacia și România.
Amenințările la adresa jurnaliștilor sunt și ele menționate, ca îngrijorări legate de situațiile din Bulgaria, Croația, Ungaria, Slovenia și Spania.
Ungaria și Polonia, care sunt deja amenințate de activarea Articolului 7 din Tratatul UE, riscă să piardă accesul la fondurile europene, dar amenință la rândul lor cu blocarea bugetului UE și a planului de redresare economică post Covid, în valoare de 750 de miliarde de euro.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a trimis o scrisoare Ursulei von der Leyen în care îi cere să o demită pe Vera Jurova, după ce aceasta a făcut următoarea declarație pentru Der Spiegel: „Domnul Orban spune adesea că el construiește o democrație iliberală. Aș spune că de fapt construiește o democrație bolnavă”.
Ungaria: „Să nu fim luați de proști!”
Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun pentru a evalua respectarea statului de drept de către ţări membre în întreaga Uniune Europeană şi pentru a contracara astfel acuzaţiile de încălcare a statului de drept, a anunţat luni ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, relatează Reuters.
După ce s-a întâlnit cu ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la Budapesta, Szijjarto a declarat că raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, se anticipează să fie mai degrabă o declaraţie politică, decât o evaluare bine întemeiată. "Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti", a spus Szijjarto, adăugând că există "destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box".
Institutul va examina cum a fost respectat statul de drept în UE, pentru a evita aplicarea unor "standardele duble" Poloniei şi Ungariei, a spus el. Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, la fel ca şi executivul aliatului său ungar Viktor Orban, este angrenat de mai mulţi ani într-o luptă cu UE din cauza acuzaţiilor de diminuare a standardelor democratice.
Deşi ambele state foste comuniste beneficiază de alocări generoase din fondurile UE, conducătorii lor sunt sub presiune pentru că au plasat tribunalele şi judecătorii, media şi mediul academic, ONG-urile şi grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental direct. Într-un interviu acordat vineri pentru Reuters, Orban a negat că subminează democraţia.
Editor : A.V.D