Un val anormal înalt de 17,6 metri a fost înregistrat lângă coasta insulei Vancouver, în oceanul Pacific, doborând recordul de proporționalitate al valurilor - a fost de trei ori mai mare decât valurile din jurul lui, scrie CNN.
"Doar câteva valuri anormale din larg au fost văzute direct, și niciunul de asemenea magnitudine. Probabilitatea ca un astfel de eveniment să se producă apare o dată la 1300 de ani", a declarat Johannes Gemmrich, unul dintre principalii cercetători al valurilor de la Universitatea canadiană Victoria.
Valul a făcut furori în rândul comunității științifice pentru că a fost, după principiul proporționalității, cel mai mare val anormal înregistrat vreodată. Evenimentul a avut loc în noiembrie 2020, însă studiul în urma căruia el a fost confirmat a fost lansat pe 2 februarie 2022.
Un val anormal este exact așa cum pare: neașteaptat și înfricoșător.
"Arată ca o gâlmă înaltă de patru etaje la suprafața apei, cu un vârf înalt și șanțuri uriașe înaintea ei", a declarat pentru CNN Scott Beatty, CEO-ul companiei MarineLabs, compania care operează geamandura care a măsurat valul.
În ultimii zeci de ani, evenimente care odată erau considerate ca făcând parte din folclorul maritim a fost acceptate ca fiind reale de către cercetători.
"Valurile anormale, denumite <<valuri extreme de furtună>> de către cercetători, sunt acele valuri care sunt de peste două ori mai mari decât valurile din jurul lor, sunt foarte imprevizibile și deseori apar pe neașteptate din alte direcții decât cea a vântului sau celorlalte valuri", explică Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA).
Simplu spus, "un val anormal este un val care este mult mai mare decât celelalte valuri din jurul lui", explicat Johannes Gemmrich. Nu este importantă atât dimensiunea valului, cât raportul de proporționalitate cu valurile din jur. Astfel, deși un val care atinge înalțimea unei clădiri de patru etaje est impresionant, faptul că a fost de peste trei ori mai înalt decât valurile în jurul său a dus la stabilirea recordului.
Primul val anormal înregistrat, denumit "Valul Draupner", a fost măsurat în 1995 lângă coasta Norvegiei și avea 25,6 metri înălțime, în timp ce restul valurilor aveau în jur de 12 metri înălțime. "Valul Draupner" a fost primul val de două ori mai mare decât cele din jurul său.
Noul deținător al recordului a fost înregistrat în noiembrie 2020 și a măsurat 17,6 metri înălțime, față de valurile înconjurătoare care aveau doar 6 metri înălțime.
Valul anormal din studiul recent a fost măsurat de o geamandură MarineLabs la o distanță de 7 kilometri de coasta peninsulei Ucluelet din Columbia Britanică. Compania are amplasate 26 de geamanduri în oceanul Atlantic și Pacific.
Valurile anormale pot reprezenta un pericol pentru operațiunile maritime, dar și pentru oameni, deoarece au o putere uriașe și sunt imprevizibile.
O eroare des întâlnită este că valurile anormale ar fi valuri tsunami. Deși ambele sunt valuri uriașe, ele se formează în mod diferit. "Valurile anormale sunt provocate de vânt, deci sunt un model rar de valuri generate de vânt. Valurile tsunami sunt generate în mod normal de cutremure, cutremure submarine sau erupții vulcanice", spune Johannes Gemmrich.
Valul produs în largul insulei Vancouver nu a produs niciun fel de daune, având loc prea departe de țărm.
Editor : V.M.