Un raport controversat al OMS despre răspunsul Italiei la pandemie continuă să facă valuri, la șase luni de la publicare

Data publicării:
cadre medicale in combinezon anticovid transportand un bolnav in spital
Un raport al OMS, publicat în mai, consemna lipsuri în răspunsul Italiei la primul val al pandemiei de coronavirus Foto: Profimedia

Un document pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a pus la dispoziţia jurnaliştilor în luna mai, la cererea acestora, a consemnat mai multe neajunsuri în primul răspuns pe care Italia l-a avut în pandemie și au apărut suspiciuni că, nemulțumit, guvernul de la Roma ar fi făcut presiuni pentru retragerea raportului.

De exemplu, în document se menționa că reacţia iniţială a spitalelor la afluxul de pacienţi cu COVID-19 a fost „improvizată, haotică şi creativă” şi că pentru un timp acestea nu au avut nicio directivă oficială de urmat.

Documentul a fost redactat de o echipă de experţi OMS cu sediul la Veneţia şi includea o prefaţă semnată de şeful biroului european al OMS, Hans Kluge, scrie dpa, citată de Agerpres.

Documentul de 102 pagini, denumit „O provocare fără precedent; Primul răspuns al Italiei la COVID-19”, a fost publicat pe site-ul biroului european al OMS la 13 mai, dar a fost scos după câteva ore.

Deși a trecut mai bine de jumătate de an de atunci, această întâmplare continuă să facă valuri, iar luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ținut să dea noi explicații. În primul rând, OMS a negat că ar fi fost presată de Italia ca să elimine de pe site raportul critic cu privire la pregătirea ţării în faţa pandemiei de COVID-19.

„În text au fost găsite inexactităţi faptice şi Biroul Regional al OMS pentru Europa a eliminat documentul de pe site, cu intenţia de a corecta erorile şi de a-l publica din nou”, justifică OMS într-un comunicat.

O purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a subliniat că documentul „nu a fost aprobat de OMS şi OMS nu este responsabil pentru conţinutul său” şi „poate conţine informaţii incorecte şi reflectă punctele de vedere subiective ale autorilor săi”. Ea a refuzat să explice ce „inexactităţi” conţinea, de fapt, textul. 

În cele din urmă, documentul nu a mai fost republicat pe site, deoarece „până când au fost făcute corecţiile”, a fost creată o nouă platformă „pentru ca ţările să-şi evalueze răspunsurile şi să-și împărtăşească lecţiile învăţate”, mai spune OMS. „În niciun moment guvernul italian nu a cerut OMS să înlăture documentul”, insistă organizaţia.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...