Un pilot rus își face selfie la câteva secunde după ce avionul său a fost doborât. "Am fost atacați și nu am avut timp să reacționăm"

Data actualizării: Data publicării:
Avion Suhoi
Nu se ce (sau cine) a doborât avionul rusesc. Foto: Profimedia

Un pilot rus al unui avion, posibil de pe un aparat Su-27 sau Su-35, s-a ejectat din avionul său și apoi și-a scos telefonul pentru a face un selfie și un videoclip. În clip, el mormăie ceva de genul: „Am fost atacați și nu am avut timp să reacționăm”.

Analiștii speculează că incidentul a avut loc pe teritoriul Rusiei, dar lipsesc dovezi concrete. Cu toate acestea, videoclipul surprinde comportamentul calm al pilotului în timp ce își îndeplinește „angajamentul social față de adepți”, în ciuda pierderii unui avion de milioane de dolari, scrie BulgarianMilitary. Anton Gheraşcenko, consilier al președintelui Zelenski, care a distribuit clipul pe X, crede și el că incidentul ar fi avut loc deasupra teritoriului Rusiei, altfel pilotul ar fi fost mai puțin calm. 

Ce ne arată videoclipul

Calitatea slabă a înregistrării video face dificilă distingerea detaliilor, deși unii observatori susțin că văd flăcări ieșind din motoarele avionului. Utilizarea de către pilot a expresiei „am fost atacați” implică existența mai multor membri ai echipajului; totuși, înregistrarea video nu arată o a doua parașută. Rămâne neconfirmat dacă a existat un copilot. De reținut că atât Su-27, cât și Su-35, parte a familiei Flanker, au versiuni cu doi piloți.

Perspectiva se schimbă apoi la vederea pilotului, care coboară cu parașuta sa portocalie și albă, cu vizorul încă coborât. De asemenea, sub el se poate observa trusa sa portabilă de supraviețuire, cu o plută de salvare nedesfăcută pentru aterizările pe apă. La jumătatea coborârii, odată ajuns la o altitudine mai mică, pilotul își scoate masca de oxigen, își ridică vizorul și se întoarce cu fața la cameră.

Probabil că superiorii săi nu au fost încântați că filmulețul a ajuns pe internet - din punct de vedere militar, este destul de extraordinar. Și mai surprinzător este comportamentul pilotului în timpul coborârii. La un moment dat, acesta este văzut curățând meticulos camera telefonului cu mâna, probabil pentru a șterge praful și resturile în timp ce cade, cu scopul de a asigura o imagine clară. Unii utilizatori ruși au comentat online: „Dacă ar fi avut atâta grijă de aeronava care i-a fost încredințată, plătită de noi, cetățenii”.

Din perspectiva Ucrainei, au apărut rapid speculații cu privire la cine a doborât Su-35. Deloc surprinzător, mulți au arătat cu degetul spre F-16, deși nu există nicio dovadă solidă că Ucraina a folosit vreodată acest avion de vânătoare în luptă. Având în vedere că atât Rusia, cât și Ucraina se grăbesc să etaleze fiecare vehicul inamic pe care îl distrug, imaginați-vă agitația dacă un F-16 ar doborî într-adevăr un Su-27 sau un Su-35.

Russian-Flanker-pilot-takes-selfie-and-video-as-his-plane-crashes-1
Foto: captură video

Un act de indisciplină

Înregistrarea video a fost postată la începutul lunii august, însă momentul exact al incidentului rămâne neclar.

Ce este cert este faptul că acest pilot rus riscă să fie pedepsit, deoarece astfel de acțiuni sunt strict interzise în armata rusă.

Armata rusă are reglementări stricte privind utilizarea dispozitivelor electronice personale, inclusiv a smartphone-urilor, în timpul operațiunilor de luptă. Aceste norme vizează în primul rând menținerea securității operaționale și prevenirea scurgerii de informații sensibile.

În 2019, Ministerul rus al Apărării a introdus o lege care interzice în mod specific soldaților să utilizeze smartphone-uri și alte gadgeturi care se pot conecta la internet în timpul serviciului. Această legislație a fost un răspuns la mai multe incidente în care informații sensibile au fost divulgate din greșeală prin intermediul postărilor din social media.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Katy Perry, criticată dur pentru reprezentația de la MTV Video Music Awards 2024: „Este disperată. Cariera ei...
Film Now
Graviduța Margot Robbie, superbă într-o rochie mulată, pe covorul roșu. Luminoasă, pe tocuri și nerăbdătoare...
Adevarul
Când a fost inventată prima băutură alcoolică din lume. Era groasă, aromată și semăna cu o băutură preferată...
Newsweek
Ai grijă la bancomat când scoți bani. Nu mai arunca chitanța! Așa îți pot goli hoții contul
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Medici esteticieni, adevărul despre frumusețea lui Nicole Kidman. La ce trucuri ar fi apelat actrița ca să-și...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville