„Un om de 60 de ani ar doborî recordul lui Usain Bolt”. Ce sunt Jocurile Îmbunătățite, competiția unde toți sportivii se dopează

Data publicării:
Usain Bolt
Sportivii care vor participa la Jocurile Îmbunătățite vor putea lua substanțe de îmbunătățire a performanței și vor putea folosi diverse tehnologii, precum membre bionice sau ochelari care folosesc inteligența artificială. Foto: Profimedia Images

Este vara anului 2025: un stadion mare de atletism de undeva din Europa este plin de oameni. Jos, pe pistă, opt bărbați se aliniază la start pentru finala probei de 100 de metri. Toți au consumat substanțe pentru îmbunătățirea performanței. Unul dintre ei urmează să „distrugă” recordul mondial stabilit de Usain Bolt - s-ar putea ca toți competitorii să îl doboare. Acestea nu sunt Jocurile Olimpice obișnuite, ci Jocurile Îmbunătățite, o competiție alternativă unde toți sportivii sunt încurajați să se dopeze, scrie The Guardian.

„Primt să fie unele dintre cele mai irezistibile evenimente televizate din toate timpurile”, a spus Aron D'Souza, omul din spatele proiectului Jocurilor Îmbunătățite. Ideea lui este o alternativă la Olimpiadă unde folosirea substanțelor pentru îmbunătățirea performanței (PED) și a dispozitivelor de înaltă tehnologie nu este interzisă, ci chiar încurajată.

Pare o nebunie care nu se va transforma niciodată în realitate, dar D'Souza a semnat o înțelegere cu compania de producție a lui Ridley Scott, RSA, pentru a pune bazele unei serii în 10 părți despre Jocurile Îmbunătățite.

D'Souza se bucură de susținerea totală a investitorilor miliardari Peter Thiel și Christian Angermayer. Fostul campion mondial la înot, James Magnussen, s-a alăturat proiectului; alți șase deținători de recorduri mondiale sunt și ei gata să participe, potrivit lui D'Souza. „Jocurile Îmbunătățite sunt inevitabile”.

D'Souza nu duce lipsă de critici: jurnalistul Barney Ronay a numit planurile sale „grotești”. Agenția Mondială Anti-Doping (Wada) le-a descris drept „periculoase și iresponsabile”. Iar șeful WorldAthletics, Sebastian Coe, a fost încă și mai succint: „Este o prostie”.

James-magnussen
James Magnussen este singurul atlet de renume care și-a exprimat public dorința de a participa la Jocurile Îmbunătățite. Foto: Profimedia Images

„Dacă ne trezim mâine și apare un munte cu un metru mai înalt decât Everestul, mulți ar spune că este imposibil de escaladat; alții ar spune că este prea periculos. Oamenii care vând bilete pentru vechiul Everest ar spune că este imoral. Dar toți alpiniștii s-ar uita în sus. Iar când va fi cucerit, am învăța ceva despre umanitatea noastră”, a spus D'Souza ca răspuns pentru critici.

„În 1896, Baron Pierre de Coubertin a reinventat Olimpiada antică pentru era lui, o eră a naționalismului”, a spus D'Souza. „Acum, noi reinventăm din nou Olimpiada... ca să creăm o formulă cu totul nouă, nu a sporturilor, ci a umanității.”

Oferte de zeci de milioane de dolari pentru drepturile de difuzare

Jocurile Îmbunătățite se vor concentra inițial pe 5 sporturi: atletism, înot, haltere, lupte și gimnastică. Dar D'Souza nu vede jocurile doar ca pe un eveniment sportiv, ci ca pe o „călătorie științifică”.

„De ce ar trebui să acceptăm limitele umanității noastre?” Omul a căutat mereu să își depășească limitele, a argumentat D'Souza, care a comparat evenimentul cu momentul aselenizării și cu descoperirea lumii noi de către Cristofor Columb.

„Imaginează-ți dacă un om de 60 de ani ar doborî recordul mondial al lui Usain Bolt. Asta ne-ar face să ne gândim la ce înseamnă să te pensionezi la 65. Ar fi unul dintre cele mai puternice indicatoare sociale din istorie.”

Dacă Jocurile Îmbunătățite vor avea doar jumătate din impactul la care D'Souza visează, vor aduce profituri foarte mari. Mai mulți streameri au făcut deja oferte de milioane de dolari pentru a obține drepturile de difuzare, potrivit lui D'Souza.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Ei mi-ar da 20-30 de milioane de dolari pe an pentru unde este ideea acum, dar în câteva luni, când vom anunța atleții și vom confirma faptul că vom doborî recorduri mondiale, probabil că va face 100 de milioane pe an. Dar drepturile pentru Olimpiadă valorează 4 miliarde de dolari, așa că de ce să le vând pe mai puțin?”

D'Souza este un avocat și antreprenor de succes care a reușit să pună la cale un proces finanțat în secret de miliardarul PayPal, Peter Thiel, împotriva organizației de știri Gawker, care a ajuns apoi în faliment.

Thiel este la rândul său un personaj controversat care a susținut grupuri de extremă dreapta și donat sume uriașe de bani pentru candidați la alegerile prezidențiale din SUA din partea Partidului Republican, inclusiv Donald Trump. El a investit, de asemenea, foarte mult în tehnologiile anti-îmbătrânire.

D'Souza crede că prea mulți bani se irosesc pe construcția stadioanelor folosite în Jocurile Olimpice. „Cum ar fi dacă [toți acei bani] s-ar duce în cercetarea și dezvoltarea științifică? Pentru că atunci când vom doborî recordul la 100 de metri în prima ediție a Jocurilor Îmbunătățite, toată lumea o să spună: 'Ce a luat el și de unde îmi iau și eu?'”

D'Souza susține că și el vrea să participe la competiție, cu toate că are deja 38 de ani. „Ador aceste produse, le folosesc și eu.”

jocurile-îmbunătățite-sportivi-dopați-2
Criticii Jocurilor Îmbunătățite spun că riscurile sunt prea mari pentru a se permite organizarea unei competiții în care sportivii sunt încurajați să se dopeze. Captură foto: X

„Nu poți să te injectezi și să te transformi în Superman”

Dopajul este interzis pentru un motiv foarte întemeiat: prezintă un risc pentru sănătate. Testele anti-doping au fost introduse la Olimpiadă după moartea ciclistului danez Knud Jensen, care s-a prăbușit în timpul Jocurilor Olimpice de la Roma din 1960. Cauza exactă a morții a fost dezbătută intens, dar mai târziu s-a dezvăluit că avea amfetamine în sistem.

„Ideea unor Jocuri Îmbunătățite este ridicolă. Cineva va muri dacă permitem un astfel de mediu să continue să se dezvolte”, a spus șeful Comisiei Sportive Australiene și fostul campion olimpic la înot, Kieren Perkins.

D'Souza, însă, nu se lasă impresionat de astfel de reacții. „Kieren Perkins câștigă la fel de mulți bani ca prim-ministrul Australiei. El este vânzătorul de bilete pentru vechiul Everest.”

Cu toate că celor 10 atleți care vor fi aleși să reprezinte Jocurile Îmbunătățite li s-au oferit 100.000 de dolari pentru fiecare, doar Magnussen a confirmat prezența. Mai mult, dacă va reuși să doboare un record mondial, el va primi 1 milion de dolari. El este convins că o va face.

Dr. Michael Sagner de la King's College London spune că ideea că un bărbat de 60 de ani care ia substanțe de îmbunătățire a performanței ar putea să bată recordul lui Bolt este ridicolă. „Tendoanele lui s-ar rupe.”

„Jocurile Îmbunătățite nu vor fi la fel de nebunești precum cred oamenii”, a spus Sagner. „Nu poți să te injectezi și să te transformi în Superman.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste o porție de ceafă la grătar în Eforie. Prețurile au sărit în aer, nu te poți atinge nici...
Digi FM
Noile modificări ale Codului Rutier explicate. Iată ce spune Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)
Pro FM
Christina Aguilera a făcut furori într-o rochie mini roz. Cum arată artista după ce a slăbit 18 kilograme
Film Now
Câți bani au primit actorii din „Gossip Girl” pentru rolurile din celebrul serial. Cine se află în fruntea...
Adevarul
Ce amenzi poți primi dacă urinezi în mare. Unde este interzisă „evacuarea fiziologică” și ce alte obiceiuri...
Newsweek
VIDEO Ucraina lovește Rusia cu ATACMS, după ce rușii le-au distrus 6 Su-27. SUA și-au dat acordul
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Pedro Pascal, despre scenele de luptă cu Paul Mescal în „Gladiator 2”: Prefer să fiu aruncat dintr-o clădire...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud