Video Un nou protest pregătit la Leeds, după violențele în care erau implicați români. „Nu noi am răsturnat mașina. Sunt fel și fel de nații”

Data publicării:
Hundreds of rioters descended on a suburb of Leeds
Foto: Profimedia Images

Nou protest uriaș în Leeds, azi-noapte. Sute de oameni au ieșit, pentru a doua oară consecutiv pe străzi. Pașnici, de această dată, au manifestat în semn de solidaritate cu familia a cărei copii au fost luați de serviciile sociale britanice. Poliția britanică a deschis o anchetă și cel puțin 5 oameni au fost arestați. Pentru moment nu există, însă, informații că printre cei reținuți se află și români. Ministrul britanic de interne a vizitat orașul și a condamnat cu fermitate incidentele. În semn de solidaritate cu familia a cărei copii au fost luați de serviciile sociale, în această seară este programat un nou protest la Leeds.

Cu sutele, în stradă, pentru a doua noapte consecutiv, oamenii cer ca cei patru copii luați din familie să fie trimiși înapoi acasă. Cântă și scandează, dar nici urmă de violență așa cum s-a întâmplat joi seara, când disputa dintre familia de români și serviciul de protecție a copilului a degenerat într-un adevărat război de stradă.

Oamenii au atacat forțele de ordine cu cărămizi și sticle, o mașină de poliție a fost răsturnată și distrusă, iar un autobuz a fost incendiat .

-„Nu noi românii am răsturnat mașina. Sunt fel și fel de nații care au acționat în felul acesta pentru că s-a făcut nedreptate”.

-„Lumea s-a simțit discriminată, s-au gândit că sunt rasiști”.

-„Abia au venit copiii de la școală că au fost ridicați, nici nu i-au lăsat să mănânce, i-au tratat ca pe niște criminali”.

Violențele au fost condamnate chiar de premierul Keir Starmer în timp de ministrul britanic de interne a vizitat orașul și a discutat cu forțele de poliție care au fost implicate. Cel puțin 5 oameni au fost arestați, dar ancheta continuă și nu sunt excluse și alte rețineri.

Yvette Cooper, ministrul britanic de Interne: „Au fost scene cu adevărat șocante de criminalitate violentă. Este foarte important ca cei implicați să simtă pe deplin forța legii, despre asta am vorbit cu polițiștii aici, în această după-amiază. Comunitatea trebuie să se simtă în siguranță pe stradă, iar infractorii să simtă forța legii”.

Situația celor 4 copii români este și obiectul unei anchete sociale. Consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților locale din Leeds în legătură cu acest caz, alături de părinții minorilor. În discuții sunt implicați și reprezentanții mai multor ONG-uri.

Terezia Rostaș, reprezentant ONG participant la negocierile cu autoritățile britanice: „Am avut o ședință cu cei de la politie și inspectoratul șef. Arestări se vor întâmpla pe parcursul săptămânii. Ne-au promis că vor face arestările într-un mod cât mai adecvat. Noi am discutat de faptul că se ia în considerare, în prezent, tot ce se întâmplă în comunitate și teama și frica oamenilor față de poliție.

Plănuim acum să ne întâlnim la biserică să dăm informații despre toate procedurile care se întâmplă de când oamenii sunt arestați și le dăm informații despre drepturile lor”.

Victor Negrescu, europarlamentar: „Sunt două subiecte care trebuie analizate. Pe de o parte, violența față de forțele de ordine, care e condamnabilă. Nu poți acționa în această manieră. Acest lucru nu poate fi tolerat. Sprijinul oferit românilor trebuie intensificat. Înțeleg că serviciile consulare sunt prezente, poartă dialog, alături de ong-uri, cu instituțiile britanice”.

Pe rețelele sociale, mai mulți români care trăiesc în cartierul Harehills din Leeds, unde au avut loc violențele, fac apel la noi proteste.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale