Biserica protestantă din Germania şi-a cerut scuze pentru că a permis ca un neonazist care nega existenţa Holocaustului să fie înhumat în mormântul unui om de ştiinţă de origine evreiască, relatează miercuri dpa.
„Înhumarea unui negaţionist al Holocaustului în mormântul lui Max Friedlaender este o greşeală îngrozitoare şi un eveniment şocant având în vedere istoria noastră”, a declarat Christian Staeblein, episcopul responsabil de district. Acesta a mai adăugat că „trebuie să vedem imediat dacă putem remedia situaţia şi cum".
Funeraliile neonazistului au avut loc vineri la cimitirul din Stahnsdorf, localizat la sud-vest de Berlin, iar urna cu cenuşa sa a fost amplasată în vechiul mormânt al muzicologului Max Friedlaender, care a murit în 1934. Friedlaender era protestant de origine evreiască, transmite Agerpres.
Cererea iniţială de acordare a unui loc pentru înhumare a fost respinsă de conducerea cimitirului, dar autorităţile bisericeşti locale au explicat că apoi au decis să nu respingă cererea, întrucât „principiul după care trebuie să ne ghidăm este că fiecare om are dreptul la un loc pentru a se odihni în pace”.
Alegerea ulterioară a locului a fost în schimb o greşeală şi „un eşec al bisericii noastre”, au adăugat acestea.
Comisarul antisemitism din orașul Berlin, Samuel Salzborn, a depus o plângere penală împotriva unor autori necunoscuţi sub suspiciunea că a fost deranjată pacea unei persoane decedate, a indicat Departamentul pentru justiţie al orașului.
Potrivit acestuia, „extremiştii de dreapta au ales în mod deliberat mormântul unui evreu". Totodată, comisarul a cerut să se facă demersurile necesare pentru a se stabili dacă şi cât de repede poate fi reînhumat negaţionistul. De asemenea, Consiliul central al evreilor din Germania a reacţionat în urma acestui eveniment, denunţând fapta ca fiind „intolerabilă".
Guvernul landului Brandenburg, unde se află cimitirul, a criticat la rândul său incidentul. Ministrul de interne din Brandenburg, Michael Stubgen, a declarat că „alocarea respectivului mormânt unui negaţionist este o greşeală fatală şi o lipsă totală de tact".
Comisarul antisemitism al guvernului federal german, Felix Klein, a luat la rândul său poziţie față de cele întâmplate, vorbind de o „greşeală foarte nefericită" şi subliniind că a „discutat deja cu cei implicaţi, care l-au asigurat că vor examina în mod riguros acest caz şi pe viitor vor crea structuri astfel încât să nu se mai repete o astfel de situație".
În Germania, locurile de înmormântare sunt de obicei realocate atunci când concesiunile nu sunt înnoite după 10 sau 20 de ani. Însă piatra funerară a lui Max Friedlaender a rămas pe locul înhumării, fiind declarată monument, menţionează Deutsche Welle.
Poliţia a asistat la funeraliile de vineri, la care au luat parte câteva zeci de susţinători ai negaţionistului Holocaustului, iar un bărbat pe numele căruia existau două mandate a fost arestat chiar în timpul funeraliilor, în urma unor controale de identitate în preajma cimitirului. Potrivit poliţiei, acesta „ar face parte din mediul Cetăţenilor Reichului", o mişcare care neagă legitimitatea Germaniei federale moderne şi susţine că Reich-ul german din 1871-1945 continuă să existe.
Editor : M.D.B.