Satoshi Kirishima, autorul unor atentate comise în Japonia, a reușit să fugă de autorități timp de 49 de ani. Pe patul de moarte a mărturisit că făcea parte dintr-un grup terorist în anii 1970 și că este unul dintre cei mai căutați criminali din Japonia. Acum, un test ADN îi confirmă identitatea, relatează The Guardian.
După ce a trăit o viață dublă, lucrând ca muncitor în construcții, bărbatul de 70 de ani a fost internat luna trecută la un spital de lângă Tokyo, unde le-a spus angajaților că este, de fapt, unul dintre cei mai căutați fugari din țară.
Deși a împărtășit detalii despre familia sa și despre organizația teroristă din care făcuse parte și pe care numai el le-ar fi putut cunoaște, un test ADN a confirmat abia săptămâna aceasta că bărbatul bolnav de cancer în stadiu terminal era într-adevăr Kirishima.
El a făcut parte dintr-un grup radical, vinovat de mai multe atentate care au zguduit Japonia la mijlocul anilor 1970.
Născut în 1954, Kirishima era student la Tokyo când s-a implicat în extremism și s-a alăturat Frontului Armat Anti-Japonia din Asia de Est, un grup militant care a comis o serie de atacuri care au vizat marile companii japoneze, în anii 1970. Opt persoane au murit și peste 160 au fost rănite în bombardamentul din 1975 asupra unei clădiri Mitsubishi Heavy Industries, care a fost pus pe seama grupului.
Kirishima ar fi fost implicat într-o serie de atentate. El a fost acuzat că a detonat o bombă cu ceas într-o clădire din cartierul de lux Ginza, din Tokyo, în aprilie 1975, în care nimeni nu a fost rănit.
Deși nu era un membru-cheie al grupului, el ar fi fost singurul dintre cei 10 membri care nu a fost prins niciodată.
Kirishima a lucrat la o companie de construcții, folosind pseudonimul Hiroshi Uchida, timp de aproximativ 40 de ani.
Cu puțin timp înainte de a muri de cancer la stomac, la sfârșitul lunii ianuarie, Kirishima le-a spus angajaților: „Vreau să-mi întâlnesc moartea cu numele meu adevărat”, adăugând că regretă rolul său în atacuri.
Doi membri ai grupului au fost condamnați la moarte, inclusiv fondatorul său, Masashi Daidoji, care a fost condamnat la moarte în 2017.
Doi dintre cei opt membri ai grupului care au fost inculpați sunt încă în libertate după eliberarea lor în 1977, ca parte a unui acord negociat de un alt grup radical, Armata Roșie japoneză, când a deturnat un avion Japan Airlines în Bangladesh.
Editor : M.B.