Galerie Foto Un mausoleu roman „unic”, vechi de 2.000 de ani, a fost descoperit pe un șantier din centrul Londrei
Data publicării:
Un mausoleu roman „complet unic” cu o vechime de 2000 de ani a fost descoperit pe un şantier din centrul Londrei. Este cel mai bine conservat monument de acest fel descoperit până în acum pe teritoriul Marii Britanii.
Mormântul monumental, din care s-au mai păstrat o parte din ziduri, treptele de la intrare şi podeaua interioară, este decorat cu două mozaicuri formate din bucăţi mici de gresie roşie, fiecare dintre ele având în centru câte o floare poziţionată în mijlocul unor cercuri concentrice. Peste 100 de monede au fost descoperite împrăştiate pe podeaua mormântului, relatează Live Science, citat de Agerpres.
Arheologii au descoperit cel de-al doilea mozaic în timp ce săpau sub primul. Acest lucru indică faptul că podeaua mausoleului a fost înălţată cel puţin o dată, în timp ce monumentul era încă folosit.
Descoperirea, făcută în zona Southwark a Londrei, „deschide o fereastră fascinantă spre condiţiile şi stilul de viaţă din această parte a oraşului în perioada romană”, a spus Antonietta Lerz, arheolog din cadrul Museum of London Archeology (MOLA).
Trupele romane conduse de împăratul Claudius au pus bazele Londrei în jurul anului 47 d.Hr.. Romanii au condus oraşul până la începutul secolului V, când resursele militare insuficiente şi incursiunile barbare asupra altor regiuni ale imperiului au dus la retragerea romană de pe teritoriul actual al Marii Britanii.
Săpăturile arheologice recente surprind urmele acestui declin.
„Acest sit relativ mic din Southwark este un microcosmos pentru norocul schimbător al Londrei romane - de la faza timpurie a sitului, dintr-o perioadă în care Londra era în plină expansiune iar în regiune existau vile romane bogat decorate, şi până în perioada de declin, când aşezarea se micşorează şi acest sit devine un loc liniştit, în care oamenii îşi comemorează morţii” a explicat Lerz.
În mausoleu s-ar fi aflat iniţial sarcofage şi alte artefacte legate de cultul morţilor, conform comunicatului MOLA, însă acestea nu au mai fost găsite în perimetrul mausoleului. În jurul mausoleului au fost însă găsite numeroase obiecte romane în peste 80 de morminte din acea perioadă, printre care brăţări din cupru, mărgele din sticlă, ceramică şi un pieptene din os.
Arheologii examinează în prezent aceste obiecte pentru a înţelege mai bine trecutul roman al Londrei.
În astfel de mausolee aveau acces doar membrii cei mai bogaţi ai comunităţii. Mausoleul aparţinea probabil unei familii bogate sau era împărţit între mai multe familii care plăteau lunar o sumă de bani pentru a-şi rezerva un viitor mormânt în perimetrul său, conform comunicatului în care este descrisă descoperirea.
După analiza ruinelor structurii, arheologii au ajuns la concluzia că mausoleul era o clădire cu două etaje, sprijinită pe patru contraforturi mari în colţuri. Materialul din care erau construite zidurile înalte a fost probabil refolosit pentru alte construcţii în perioada medievală. În interior, o platformă ridicată, cimentată cu mortar roz ce conţine fragmente ceramice şi de cărămizi - un material de construcţii foarte folosit de către romani şi denumit „opus signinum” - desemnează locurile unde aveau loc înhumări, de-a lungul a trei dintre laturile mausoleului.
Acest mausoleu va putea fi vizitat de publicul larg după ce lucrările de construcţii din jurul său se vor încheia.