Un martor al războiului din Siria arată cum Rusia procedează în Ucraina ca în Siria

Data publicării:
Colaj cu blocurile bombardate în Siria și Ucraina. Foto: Profimedia Images
Colaj cu blocurile bombardate în Siria și Ucraina. Foto: Profimedia Images

Modul de acţiune al Rusiei în Ucraina este similar celui din Siria: oraşe asediate, bombardamente continue, spitale distruse, a declarat un medic dintr-o organizaţie umanitară, care timp de 11 ani a fost martor al conflictului din Siria, conform AFP.

Raphael Pitti este medic anestezist de terapie intensivă specializat în medicina de război și face parte din conducerea Uniunii Organizaţiilor de Ajutor şi Îngrijiri Medicale (UOSSM). A fost martor al conflictului din Siria timp de 11 ani şi nu a uitat. 

„Individul nu contează, contează doar obiectivul stabilit”

„S-a văzut cum au dus ruşii la capitularea Alepului (în 2016 - n. red.). Au făcut asta în trei timpi: încercuire, apoi bombardarea intensivă a oraşului, în fiecare zi, apoi aşteptarea capitulării oamenilor din cauza foamei, a frigului, a lipsei apei potabile.

Nu contează populaţiile. Pentru ruşi, viaţa nu are aceeaşi valoare ca pentru noi. Au un program din fosta URSS. Cel al KGB, deci individul nu contează, contează doar obiectivul stabilit", spune doctorul.

Pitti crede că Rusia a învăţat lecţiile din Afganistan. „Dacă ocupi oraşele din interior, facilitezi gherila. Obiectivul este să faci invers, să aduci adversarul în interiorul oraşelor", mai spune medicul.

„Este o armă de război pentru terorizarea populaţiei”

Mariupol, port strategic, este exemplul cel mai bun de când a început invazia ruse în Ucraina, în 24 februarie. Acolo au fost ucişi deja, după datele primăriei, peste 2000 de locuitori, populaţia fiind blocată de bombardamente şi suferind de frig şi de foame.

În 9 martie, un spital de copii a fost distrus de o bombă, la fel ca multe unităţi medicale din Siria, unde forţele ruse luptă împotriva rebelilor, alături de armata regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad.

„Este o armă de război pentru terorizarea populaţiei. Odată ce spitalele sunt distruse, populaţia fuge. 

În Siria, la un moment dat am amplasat chiar spitale în mine dezafectate, convinşi că sunt la adăpost de bombardamente. Asta fiindcă am uitat că ruşii au arme anti-buncăr care fac implozie la 17 metri adâncime - şi le-au folosit", arată Pitti.

La Alep, ca şi în Ghouta, la periferia Damascului, sau la Groznîi, în Cecenia, odată ce s-a obţinut prin forţă capitularea, populaţia a fost „triată", iar cei care se opuneau învingătorilor au fost obligaţi să plece.

În Siria, în astfel de situaţii s-au pus la dispoziţie camioane în care au fost urcaţi toţi cei care nu au vrut să rămână sub regimul lui al-Assad, spune doctorul. Cei care au fost de acord să rămână merg în zone controlate de regim. Celorlalţi li se permite să plece către „zone de dezescaladare a violenţei", adică în Idlib, care a rămas ultimul bastion al rebelilor din Siria.

Din Ucraina s-au refugiat deja, de la începutul invaziei, 2,8 milioane de oameni. „Exact asta au făcut al-Assad şi Putin - au lăsat populaţia să iasă" pentru a controla mai bine ţara, observă Pitti.

Marţi, la exact 11 ani de la începutul conflictului din Siria, medicul citat de AFP a lansat, alături de directorul UOSSM Franţa, Ziad Alissa, un apel către candidaţii la alegerile prezidenţiale din Franţa, cerându-le să acţioneze pentru pace şi pentru respectarea legislaţiei umanitare internaţionale.

Citește și: Război în Ucraina. Cel puțin doi oameni au fost uciși în bombardamentele din Kiev, alți șapte au murit la Harkov

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Trei mari bănci au virat pensia pe card aseara târziu. În ce orașe pensionarii pot ridica banii?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Ministerul Afacerilor Externe.
MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Belgia
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...