„Focul York”, un incendiu masiv care devastează deșertul Mojave și a provocat distrugeri mari în regiunea aflată între statele California și Nevada a dus la apariția unor „tornade de foc” la sfârșitul săptămânii trecute. Vulnerabili în special sunt copacii Joshua, o specie emblematică pentru vestul american.
Incendiul, denumit „York Fire”, a izbucnit vineri şi acoperă, în prezent, peste 300 de kilometri pătraţi. El este scăpat de sub control în ciuda eforturilor a peste 250 de pompieri, potrivit unui buletin informativ al Agenției de Administrare a Terenurilor (BLM), o agenţie federală responsabilă de această zonă, conform AFP, citată de Agerpres.
„Vântul are un impact major asupra modului de manifestare a incendiului”, a transmis agenţia. „În unele locuri, pompierii au observat tornade de foc”, se mai arată în comunicatul reprezentanților BLM.
Imprevizibile, aceste coloane de flăcări învolburate sunt extrem de periculoase pentru pompieri. Ele pot „împrăştia jarul pe distanţe lungi şi pot declanşa noi incendii faţă de frontul principal”.
Incendiul s-a extins, duminică, și în statul Nevada, flăcările ajungând uneori până la şase metri înălţime, dar nu a condus până acum la evacuări ale populaţiei. Acest incendiu este o catastrofă pentru deşertul Mojave, o zonă protejată cunoscută pentru biodiversitatea sa.
Pe lângă ţestoasele, vulpile şi râşii care trăiesc pe acest teritoriu, parcul naţional găzduieşte şi numeroşi copaci Joshua, o specie atât emblematică pentru vestul american încât trupa rock U2 şi-a numit cel de-al cincilea album „Joshua Tree”.
Aceşti copaci cu ramuri acoperite cu spini sunt, în prezent, ameninţaţi de schimbările climatice. În iunie, parlamentul din California a adoptat noi legi pentru a-i proteja, inclusiv prin crearea unui fond dedicat protecţiei lor.
În 2020, un alt incendiu, „Dome Fire”, a distrus 1,3 milioane de copaci Joshua în California.
Editor : Adrian Dumitru