Fostul premier al Macedoniei de Nord Nikola Gruevski a primit vineri o nouă condamnare, cu 9 ani de închisoare, într-un dosar de abuz de putere. Sentința pronunțată vineri este deja a patra sa condamnare, dar a fost pronunțată în lipsă, pentru că fostul premier naționalist a fugit în Ungaria în urmă cu mai bine de trei ani de zile, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Nicola Gruevski a condus mica ţară din Balcani cu o mână de fier vreme de un deceniu, până la înlăturarea sa de la putere, în 2015, în urma unui scandal uriaș legat de interceptări ilegale.
Telefoanele mai multor oameni de afaceri, jurnaliști și politicieni ar fi fost interceptate la ordinul fostului prim-ministru Nikola Gruevski. Opoziția l-a acuzat că a autorizat ascultarea ilegală a telefoanelor a nu mai puțin de 20.000 de persoane.
Nikola Gruevski este un apropiat al premierului ungar Viktor Orban și s-a refugiat în Ungaria din noiembrie 2018, după o primă condamnare la doi ani de detenţie, pronunțată pentru că a utilizat în scopuri personale un Mercedes de 600.000 de euro achiziţionat din fonduri publice.
A ordonat demolarea unui complex rezidențial din răzbunare politică
De data aceasta, fostul premier de 51 de ani a fost judecat pentru că a ordonat demolarea unui complex rezidenţial şi de afaceri care valora mai multe milioane de euro, la Skopje, din răzbunare politică. Potrivit acuzaţiei, complexul aparţinea liderului unui mic partid care tocmai părăsise guvernul său.
Alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea în acest dosar - un fost ministru al transporturilor, un fost primar al Skopje şi un responsabil municipal - pentru că au declarat în mod fals construcţia drept ilegală şi au facilitat demolarea ei cu exploziv.
Condamnaţii, care afirmă că demolarea era justificată pentru că acel complex nu fusese construit în conformitate cu regulile, trebuie să plătească împreună 11 milioane de euro daune.
Nikola Gruevski, sancționat de Trezoreria SUA pentru corupție
În aprilie, fostul premier al Macedoniei de Nord fusese condamnat la şapte ani de detenţie pentru că a deturnat în folosul propriu 1,3 milioane de euro din cotizaţiile şi donaţiile primite de partidul său.
În 2020, fostul lider al partidului de dreapta VMRO-DPMNE a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare într-un dosar pentru incitare la violenţă.
Toate aceste urmăriri penale au decurs din interceptările ilegale orchestrate de Nikola Gruevski. În 2015, social-democrații, pe atunci în opoziție, au facilitat scurgerea acestor informații în presă, ceea ce a permis dezvăluirea unui vast sistem de abuzuri de putere şi de corupţie pus în funcţiune de autorităţi.
Recent, Trezoreria americană a impus sancţiuni împotriva lui Nikola Gruevski, pentru „corupţie”.
Autorităţile Macedoniei de Nord au cerut în zadar Ungariei să-l extrădeze pe Nikola Gruevski, care a afirmat că a fugit din ţară după ce a fost ameninţat că va fi ucis dacă va ajunge la închisoare.
El este anchetat și în alte dosare, inclusiv în legătură cu un atac lansat în 2017 împotriva Parlamentului de către manifestanţi naţionalişti.
Editor : Luana Pavaluca