Mişcarea anti-imigraţie şi anti-islam „Linia dură” (Stram Kurs), condusă de Rasmus Paludan, un extremist cu dublă cetățenie, daneză și suedeză, organizează în prezent un turneu în Suedia, în cursul căruia își propune să ardă în public exemplare ale Coranului, cartea sfântă a musulmanilor, iar acțiunile sale controversate au generat deja a treia noapte consecutivă de violențe între poliție și contramanifestanți și are ecouri inclusiv în plan diplomatic.
Oraşul Malmö din sudul Suediei a fost în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică scena unor episoate violente, cu incendii care au izbucnit în mai multe locuri din oraș. Au fost incendiate pubele, un autobuz şi o maşină și au fost depuse mai multe plângeri pentru vandalism, a anunțat poliția suedeză.
Incidentele au izbucnit sâmbătă seara târziu, după o manifestaţie a mişcării lui Rasmus Paludan. Manifestaţia de sâmbătă a lui Paludan fusese mutată dintr-un cartier din Landskrona într-o parcare din Malmö, marele oraş din apropiere, tocmai pentru a evita confruntările. Cu toate acestea, au izbucnit proteste în diferite cartiere din Malmö, în timpul cărora contramanifestații au aruncat cu pietre în forțele de ordine, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Joi şi vineri, în alte orașe suedeze, au fost răniţi polițiști în timpul unor ciocniri similare cu participanţi la contramanifestaţii împotriva lui Paludan.
Cel puțin 16 ofițeri de poliție ar fi fost răniți și mai multe vehicule de poliție au fost distruse în tulburările care au urmat după mitingurile grupului de extremă dreapta, inclusiv în suburbii din capitala Stockholm și în orașele Linköping și Norrköping, relatează BBC.
La Norrköping, duminică, s-au înregistrat noi tensiuni. Trei persoane ar fi fost împușcate de poliție la o demonstrație violentă care a izbucnit după ce s-a auzit că Rasmus Paludan ar avea de gând să se întoarcă în oraș și să ardă Coranul. Între altele, protestatarii au dat foc la mai multe mașini și au atacat poliția, care a tras focuri de avertisment, relatează presa locală. Poliția folosește drone pentru a supraveghea cartierul.
Șeful poliției naționale suedeze, Anders Thornberg, a declarat că demonstranții s-au comportat ca și cum nu le-ar fi păsat de viețile agenților de poliție. „Am mai văzut revolte violente înainte. Dar acum este altceva”, a comentat șeful polițiștilor suedezi.
Premierul suedez: Nu vom accepta violența. Însuşi scopul lui Paludan este de a incita oamenii unii împotriva altora
La rândul său, șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a condamnat aceste violenţe şi atacurile asupra poliţiei și a avertizat că exact în felul acesta i se face jocul extremistului Paludan.
„În Suedia, oamenii au voie să-şi exprime opiniile, fie că sunt de bun sau prost gust, este o parte a democraţiei noastre. Indiferent ce crezi, nu trebuie să recurgi niciodată la violenţă. Nu o vom accepta niciodată”, a declarat Magdalena Andersson pentru agenţia de presă TT. „Acesta este exact genul de reacţie violentă pe care el (Rasmus Paludan - n.r.) vrea să o vadă. Însuşi scopul lui este de a incita oamenii unii împotriva altora”, a adăugat ea.
Rasmus Paludan a provocat incidente de mai multe ori în ultimii ani. În Danemarca a fost condamnat pentru rasism și a încercat să organizeze arderi în public ale Coranului și în alte țări europene. În noiembrie 2020, el a fost arestat în Franţa şi apoi deportat. Alţi cinci activişti au fost arestaţi în Belgia la scurt timp, acuzaţi că vor să răspândească ură prin arderea unui exemplar al Coranului la Bruxelles.
Diplomat suedez, convocat la MAE irakian
Indignarea față de acțiunile grupului de extremă dreapta - care a joi a ars un exemplar al cărții sfinte a musulmanilor și care plănuiește să facă acest lucru din nou la alte mitinguri - s-a răspândit și dincolo de granițele Suediei.
Ministerul irakian de Externe l-a convocat duminică pe însărcinatul cu afaceri suedez la Bagdad și l-a avertizat că această chestiune ar putea avea „repercusiuni grave” asupra relațiilor dintre Suedia și comunitățile musulmane în general.
Proteste față de planurile mișcării Stram Kurs de a arde Coranul au mai avut loc în Suedia și în trecut. În 2020, protestatarii au dat foc la mașini și vitrinele magazinelor au fost deteriorate în confruntări care au avut loc tot la Malmö, amintește BBC.