Un copil moare la fiecare zece minute în Yemen din cauza foamei, avertizează UNICEF care pledează pentru fonduri de urgență pentru această țară aflată în război, unde milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie.
Dintre cei 11 milioane de copii care au nevoie de asistenţă umanitară în Yemen, "mai mult de 540.000 de copii cu vârsta de sub cinci ani suferă de malnutriţie acută severă, care le pune viaţa în pericol", a declarat agenţia ONU într-un comunicat. "Iar un copil moare (în medie) la fiecare zece minute din cauze care pot fi evitate", potrivit UNICEF.
UNICEF a menţionat că are nevoie urgentă de 484 de milioane de dolari în 2023 pentru a-şi continua intervenţia în această ţară, cea mai săracă din Peninsula Arabică, devastată de mai bine de opt ani de război. "Fără acţiuni urgente, milioane de copii s-ar putea confrunta cu riscuri crescute de malnutriţie". "Dacă nu sosesc fonduri,UNICEF ar putea fi obligat să îşi reducă ajutorul vital pentru copiii vulnerabili", a insistat agenţia ONU.
La sfârşitul lunii februarie, ţările donatoare au promis 1,2 miliarde de dolari pentru populaţia din Yemen, spre nemulţumirea organizaţiilor care acordă asistenţă umanitară, care solicitaseră peste patru miliarde.
Potrivit ONU, peste 21,7 milioane de persoane, adică două treimi din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar în acest an.
Conflictul din Yemen a izbucnit în septembrie 2014, când rebelii houthi, apropiaţi de Iran, au intrat în capitala Sanaa, preluând puterea în ianuarie 2015 şi determinând intervenţia în luna martie a aceluiaşi an a unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită, care a sprijinit forţele guvernamentale. De atunci, războiul a făcut sute de mii de morţi, victime directe sau indirecte ale conflictului, şi milioane de persoane strămutate. Peste 11.000 de copii au fost ucişi sau mutilaţi, potrivit UNICEF.
ONU şi organizaţiile umanitare, care acuză lipsa de finanţare, avertizează în mod regulat asupra unei foamete pe scară largă în Yemen.
Un armistiţiu negociat de ONU în aprilie 2022 a expirat la începutul lunii octombrie, fără ca părţile în conflict să ajungă la un acord pentru a-l prelungi. Pe teren, situaţia a rămas relativ calmă.
Editor : G.M.