Compania americană Facebook a fost condamnată de justiţia austriacă pentru faptul că a informat doar parţial un utilizator al său cu privire la datele colectate fără ştiinţa lui, a anunţat o organizație non-guvernamentală austriacă pentru Drepturi Digitale într-un comunicat, informează miercuri AFP.
Curtea Supremă a Austriei a estimat că Max Schrems, un militant pentru protecţia datelor, nu a obţinut din partea gigantului digital „toate datele brute şi informaţiile cruciale, precum baza juridică care ar permite prelucrarea datelor sale", potrivit organizaţiei NOYB (None of your business/Nu este treaba voastră), transmite Agerpres.
Justiţia austriacă a condamnat Facebook la plata a 500 de euro reclamantului şi a acceptat să sesizeze pentru prima dată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu respectarea de către Facebook a cadrului juridic european în ceea ce priveşte utilizarea datelor clienţilor.
„Este un pas enorm", a comentat în legătură cu acest din urmă aspect Max Schrems. Împreună cu asociaţia sa, NOYB, care a fost fondată în 2018 și are drept scop protejarea vieţii private în online în faţa companiilor din grupul GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple), Schrems a lansat o serie de plângeri pentru a forţa companiile digitale să respecte viaţa privată a utilizatorilor.
În luna mai, organizaţia a somat peste 500 de site-uri în Europa, cu privire la utilizarea de către ele a informărilor referitoare la cookies HTTP (texte speciale, deseori codificate, trimise de un server unui navigator web), foarte contestate.
Max Schrems combate de peste zece ani practicile companiilor din Silicon Valley, care ignoră „deliberat", potrivit acestuia, Reglementarea Europeană privind Datele Personale (GDPR).
Citește și: UE vrea să interzică reclamele personalizate care ne urmăresc pe Google și Facebook
Editor : Marco Badea