Generalul maior Vladimir Zavadski, comandantul adjunct al Corpului 14 al armatei ruse, a fost ucis în Ucraina, a declarat luni un oficial regional rus de rang înalt. Acesta ar fi al șaptelea general rus mort pe frontul ucrainean, relatează BBC.
Mai multe surse ruse care susțin invazia militară a Ucrainei au raportat moartea comandantului adjunct al Corpului 14 Armată, generalul-maior Vladimir Zavadski.
Primele mesaje despre moartea generalului-maior Zavadski au apărut în discuțiile cu circuit închis ale Școlii de comandă a armelor combinate din Moscova în seara zilei de 28 noiembrie, transmite Serviciul rus BBC. Unul dintre absolvenții școlii a raportat că la aproximativ 14:30, ora Moscovei, generalul a fost aruncat în aer de o mină în timp ce se afla într-o zonă de luptă. Primul mijloc de presă care a raportat moartea generalului Zavadski a fost site-ul web din Belarus Gusar.by.
Generalul nu a fost ucis în luptă
Pe 29 noiembrie, agenția de știri Novorossiya, fondată de Tsargrad Media a oligarhului ortodox Konstantin Malafeev, a raportat că generalul-maior Zavadski ar fi murit în apropierea orașului Izyum, regiunea Harkov. Cu toate acestea, Izyum este situat la aproximativ 50 de kilometri de linia frontului. Potrivit altor surse, Zavadski ar fi putut muri lângă satul Krynki din regiunea Herson, unde armata rusă a încercat să lupte în ultimele săptămâni cu capetele de pod ale forțelor armate ucrainene de pe malul stâng al Niprului.
Un mesaj despre moartea lui Zavadski a apărut și pe rețeaua VKontakte în grupul organizației publice interregionale „Kremlin”, care include absolvenți ai Instituției de Învățământ Superior din Moscova.
Canalul Telegram VChK-OGPU susține, de asemenea, că generalul a murit în zona de responsabilitate a grupului Dnepr, „dar ca urmare a exploziei unei mine în zona din spate și nu a unei ciocniri militare cu inamicul”.
Patru generali ruși au murit la începutul războiului
Ministerul rus al Apărării nu a raportat încă nimic despre moartea generalului-maior Zavadski. Dar nici anterior, într-o serie de cazuri, nu a publicat nimic despre moartea altor ofițeri superiori, chiar și după ce cunoscuți ai victimelor au vorbit public despre asta.
Zavadski a absolvit Școala de Comandă din Moscova în 2000, iar înainte de aceasta, în 1995, Școala Militară Suvorov de Gărzile Ulyanovsk. Din 2018 până în 2021, generalul-maior a comandat divizia de tancuri Kantemirovskaia din regiunea Moscovei. La momentul morții sale, era comandant adjunct al Corpului 14 Armată.
Patru generali ruși (Andrei Suhovetski, Vladimir Frolov, Kanamat Botashev și Roman Kutuzov) au murit în primele patru luni ale războiului. Apoi, timp de exact un an, nu au existat pierderi confirmate la nivel înalt, în cadrul ofițerilor ruși.
Noi pierderi s-au înregistrat în iunie 2023
Generalii ruși au început să sufere noi pierderi în iunie 2023, lună care a coincis cu începerea contraofensivei ucrainene. Din vara până la sfârșitul lunii noiembrie, încă doi generali au murit - șeful de stat major al armatei a 35-a combinate a Rusiei, generalul-maior Serghei Goriachev, și comandantul adjunct al Districtului Militar de Sud, generalul locotenent Oleg Tsokov.
În plus, de la începutul războiului, surse ucrainene au raportat moartea a încă șapte generali ruși, dar cel puțin trei dintre ei - Magomed Tushaev, Vitaly Gerasimov și Andrei Mordvichev - s-au dovedit a fi în viață, aceștia apar periodic pe înregistrări video și continuă să participe la invazia de pe teritoriul ucrainean.
Potrivit experților, moartea generalilor poate fi legată de particularitățile structurii armatei ruse.
De exemplu, în prima fază a invaziei, din cauza problemelor larg răspândite cu stabilirea canalelor de comunicare și logistică sigure, generalii au trebuit să fie personal aproape de linia frontului pentru a monitoriza situația și a da ordine, răspunzând rapid la schimbările de situație, ceea ce le-au crescut șansele de a fi uciși. Mai târziu, generalii au murit și din cauza loviturilor precise de la sistemele de artilerie cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei de aliații occidentali.
Editor : M.I.