„Un acord între SUA și Coreea de Nord ar fi o înșelăciune”. De ce o victorie a lui Trump în alegeri poate fi o ocazie unică pentru Kim

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump și Kim Jong-un se privesc în ochi în timpul întâlnirii celor doi lideri la Zona Demilitarizată dintre cele două Corei.
Donald Trump și Kim Jong-un în timpul întâlnirii celor doi lideri la Zona Demilitarizată dintre cele două Corei, în 2019. Foto: Profimedia Images

Fostul diplomat nord-coreean Ri Il Kyu a declarat că realegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite reprezintă o oportunitate unică pentru Coreea de Nord, relatează vineri Independent, care citează BBC. Potrivit acestuia, liderul Kim Jong Un știe că, după ce se va încheia războiul din Ucraina, Vladimir Putin va rupe relația și că, pentru a supraviețui, Coreea de Nord trebuie să normalizeze relațiile cu SUA. Ri Il Kyu atrage însă atenția că un acord între cele două țări ar fi „100% o înșelăciune”, care nu ar face decât să consolideze Phenianul.

Ri Il Kyu, care a fugit din Cuba în Coreea de Sud, în noiembrie anul trecut, a declarat că președintele Kim Jong Un se va folosi de Trump pentru a obține o înțelegere privind programul său de arme nucleare.

Fostul diplomat a afirmat că Phenianul ar fi dispus la o înțelegere dacă SUA ar ridica sancțiunile asupra economiei sale, care a fost zdrobită de pandemie.

Dar orice acord între cele două țări ar fi „un truc, 100% o înșelăciune”, a spus Ri Il Kyu, precizând că este o „abordare periculoasă” care nu ar face decât să consolideze Coreea de Nord.

Donald Trump a salutat anterior relația pe care o are cu Kim Jong Un, pe care o consideră o realizare-cheie a președinției sale. El a spus că „s-au îndrăgostit” făcând schimb de scrisori.

Luna trecută, el a declarat la un miting că liderul nord-coreean ar dori să-l vadă înapoi în funcție: „Cred că îi este dor de mine, dacă vreți să știți adevărul”, a spus Trump.

„Coreea de Nord are nevoie de SUA pentru a supraviețui”

Ri Il Kyu a făcut comentarii și în ce privește relația dintre Coreea de Nord și Rusia despre care spune că, deși este recent consolidată, nu va fi una de durată și că Phenianul este conștient că aceasta se va deteriora cel mai probabil după ce invazia Rusiei în Ucraina se va încheia.

El spune că în schimbul muniției pe care o furnizează președintelui Vladimir Putin, Phenianul poate continua să își dezvolte propria tehnologie de sateliți și arme cu ajutorul Rusiei.

Fostul diplomat susține însă că Kim Jong Un a înțeles că relația este temporară și că, după război, Rusia probabil va rupe legăturile.

„Coreea de Nord înțelege că singura cale pentru supraviețuirea sa, singura modalitate de a elimina amenințarea invaziei și de a-și dezvolta economia, este de a normaliza relațiile cu Statele Unite”, a declarat el pentru BBC.

Ri Il Kyu a  mărturisit că atunci când l-a întâlnit pentru prima dată pe Kim Jong Un a tremurat de emoții. El spune că liderul nord-coreean era adesea „zâmbitor și bine dispus” și părea o persoană obișnuită, dar divinizarea sa l-a transformat într-o „ființă monstruoasă”, capabilă să ucidă toți cei 25 de milioane de nord-coreeni.

„Ar fi putut fi o persoană și un tată minunat, dar divinizarea sa l-a făcut o ființă monstruoasă”, a declarat Ri Il Kyu, care locuiește în Seul, Coreea de Sud.

Ca diplomat în Cuba, el câștiga doar 500 de dolari pe lună, așa că vindea ilegal trabucuri cubaneze în China pentru a câștiga suficient cât să își întrețină familia.

Prima dată când i-a spus soției sale despre dorința sa de a dezerta, aceasta a fost atât de tulburată încât a ajuns în spital cu probleme cardiace. După aceea, și-a ținut planurile secrete, împărtășindu-le cu ea și cu copilul său doar cu șase ore înainte ca avionul lor să decoleze.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri