Celil Sagir este manager editorial al ediţiei în limba engleză a unuia dintre cele mai cunoscute cotidiene din Turcia, Today's Zaman. A fost condamnat la un an şi două luni de închisoare cu suspendare pentru că l-a criticat pe premierul Ahmet Davutoglu într-un mesaj publicat pe o reţea de socializare.
„Este o sentinţă cu suspendare. Cel mai probabil, cinci ani de acum înainte o ghilotină va fi permanent deasupra capului meu. Adică nu voi mai avea voie să îl critic pe premier. Dacă voi face acest lucru, pot să mă judece din nou”, a explicat jurnalistul, care a participat la o conferință la București. „În realitate, au vrut să mă reducă la tăcere timp de cinci ani. Acesta este preţul pe care îl plăteşti pentru a fi un jurnalist independent cu simţ critic în Turcia. Câtă vreme critici regimul, câtă vreme îi demaşti pe cei corupţi, vei fi o ţintă”, a subliniat Celil Sagir.
Din perspectiva multor jurnalişti turci, ţara lor este pe punctul de a deveni o pepinieră de fanatici islamişti. Sirienii care au fugit din calea războiului îşi fac cu greu un rost în Turcia, pentru că ţara nu are o legislaţie care să reglementeze statutul de refugiat. Fără legi, cei peste două milioane de fugari nu pot fi integraţi, categoriile vulnerabile - copiii şi tinerii - ajung ţinte predilecte ale celor care recrutează în numele grupărilor teroriste.
„Conform datelor din SUA, sunt 400.000 de copii care nu beneficiază de condiţii de şcolarizare în Turcia. Cei mai mulţi trăiesc pe străzi, sunt abuzaţi sexual. Viaţa în astfel de condiţii şi un cult al urii faţă de valorile occidentale poate duce la două rezultate. Fie devin parte a lumii interlope din Turcia, fie intră în grupările de islamişti radicali. Acestea recrutează, instruiesc, înarmează şi îşi trimit militanţii în Europa sau în Siria din Istanbul sau Gaziantep”, a subliniat, la rândul său, Ergun Babahan, editorialist la ziarul Ozgur Duşunce.